Ukoliko osuđujete ljude nemate vremena da ih volite

Posted by

Zašto propuštamo da uživamo i dajemo ljubav ljudima u našem životu

Jedna moja prijateljica se upravo odselila. Mi nismo bile naročito bliske i jedan od razloga je, što je meni bilo teško da provodim vreme sa njom. Ona se često žalila da je njen bivši muž razlog za sve njene probleme, ona je uvek započinjala novi posao koji nije mogla da privede kraju i ja nisam bila sasvim sigurna da li ona govori istinu. Nakon što je otišla iz grada, ja sam sedela sa grupom prijateljica i one su takođe potvrdile da je moja prijateljica komplikovana, ali su sve imale neverovatne priče o divnim vremenima koje su proveli sa njom. Ona je bila poprilično spontana, zabavna i volela je da izlazi i da uživa. Ona je takođe bila jako posvećena svojoj deci. Ipak i pored svega toga, ja ne mogu da se setim nijednog trenutka koji sam provela sa njom, a da mi je bio interesantan ili zabavan.

Kasnije tog dana naišla sam na citat Majke Tereze, “Ukoliko osuđujete ljude, vi nećete imati vremena da ih volite.” Iako sam uvek pokušavala da pomognem svojoj prijateljici, ja sam shvatila da se moja osuda mešala i kvarila uživanje u njenom društvu. Ja nisam sigurna da sam bila tu kada joj je bilo potrebno. Da li je ona teška osoba? Apsolutno, ali moje prosuđivanje o tome “šta ona treba da poboljša u svom životu” držalo me je na distanci da ostvarim prijateljstvo puno ljubavi i uživanja, bar na jedno veče ili trenutak.

Naša osuđivanja mešaju se u mnoge naše veze. One nam daju smisao pravednosti, ali ponekad sve što se stvarno dešava je da mi ne dobijamo šta želimo od određene osobe ili da one ne rade ono što je najbolje za njih. U stvari, osuđivanje neke osobe je lakši put. Zahtevnije je biti pun ljubavi, prihvatanja i dobrote, kada se osoba do koje nam je stalo ne ponaša onako kako bi mi želeli. Sam čin ljubavi koji se krije iza “sviđa mi se i ne sviđa mi se”, napušta naš put osuđivanja tako da možemo slobodno da delimo našu ljubav sa drugom osobom i slavimo njihovu veličanstvenost, a ne njihove neuspehe i padove.

Ja ne sugerišem da mi ignorišemo istinu o tome kako smo se osećali usled nečijih postupaka ili kako su se te osobe ponašale u određenoj situaciji, ali umesto toga možemo da dozvolimo sebi da vidimo kompletnu osobu. Češće će se dešavati da ćemo zaključiti da postoji puno više lepote kada manje osuđujemo, a više volimo. Mi možemo da uživamo u prisustvu druge osobe i momentu koji delimo zajedno.

Pa iako smatramo da je svekrva teška osoba, naš najbolji prijatelj tvrdoglav ili da nas naša deca ne slušaju ili im ne ide dobro u školi, nemojte da propustite da uživate sa svima njima. Šta može biti bitnije za čoveka od deljenja topline i ljubavi koja se nalazi u našem srcu? A što se tiče moje prijateljice, ja ne žalim što sam pokušala da joj pomognem, ali možda kada se vrati u grad, nas dve možemo izaći i prosto uživati u zajedničkom druženju! To bi moglo biti sjajno!

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: PsychologyToday

Leave a Reply