Pismo prijateljima koji ne razumeju depresiju

Posted by

Dragi prijatelji koji imate depresivnog prijatelja,

Mi znamo da biti prijatelj sa depresivnim prijateljem može biti teško. Vi ne možete da ih uvek vidite, oni otkazuju svoje planove u poslednjoj sekundi, jednog trenutka su pričljivi, dok Vas sledećeg trenutka blokiraju i Vi nikada ne znate da li će Vaš prijatelj biti tu i sledećeg dana. Oni su tu, verujte nam i u redu je ako se tako osećate.

Ponekad, Vi se čak možete osetiti sebično ako poželite da pričate o sebi, a osetite da ne možete, da su njihovi problem mnogo gori od Vaših. Ali nemojte misliti da ne možete pričati sa njima o tome šta Vam se dešava u životu. Vaš prijatelj želi da čuje kako ste Vi, šta Vam se dešava i kako Vam mogu pomoći. Samo zato što se osećaju loše to ne znači da oni nisu tu za Vas ili da ne žele da Vas saslušaju.

Mi Vam obećavamo da oni nisu sebični, ili samoživi, ili da izigravaju žrtvu ili da su loši prijatelji. Oni se samo ne osećaju dobro. Popustite im na neko vreme, vratiće se oni vremenom.

Mi znamo da želite da pomognete, ali ne znate kako. Vi se nikada ne osećate kao da govorite pravu stvar tako da nema ni veze. Ali verujte nam, ima. Vi preispitujete sebe, da li smete da date savet? Pitate šta nije u redu? Ili da samo odete kao što oni traže od Vas? Vi se osećate tako nemoćno. Ukoliko pomaže i oni se osećaju isto tako i ni oni nemaju odgovore.

Najbolji način da im pomognete je da im samo stavite do znanja da ste tu za njih, bilo kada i za bilo šta kada Vas budu trebali. Pustite im poruku da im kažete zdravo, učinite da se osete da su više od depresije i recite im da ćete uvek biti tu za njih. Pomozite im da uvide koliko su oni divni. Zvuči tako jednostavno, zar ne? Ne potcenjujte te gestove ljubaznosti, oni mogu napraviti veliku razliku.

Mi znamo da se osećate zbunjeno, iznevereno i iako Vi pokušavate da ne budete, Vi se osećate ljuto i emocionalno iscrpljeno od svega toga. Ponekad dolazite u iskušenje da odete zato što Vam se čini da Vaš prijatelj to ionako i želi.

Ali molimo Vas, preklinjemo Vas, nemojte dizati ruke od svojih prijatelja. Vi znate koliko se zbunjeno i povređeno osećate? I Vaš prijatelj to isto oseća. U stvari oni se verovatno osećaju 10 puta gore, jer garantujemo Vam, upravo ovog trenutka oni se osećaju loše što Vas odguruju ili se osećaju užasno što su Vam ispričali kako se osećaju do detalja. I iako oni ubeđuju sami sebe da Vam je bolje bez njih, njima treba Vaša pomoć i podrška sada.

Zapamtite Vaš prijatelj nije psihički dobro. Vaš prijatelj je Vaš prijatelj i oni su i dalje tu  ispod sve te tuge. Vi možda nećete viđati njihovo pravo lice često, ili dobijati njihove poruke brzo, ali oni su i dalje ista osoba koju volite, ista osoba sa kojom imate predivne zajedničke uspomene i ista osoba koja Vas voli. I trebaju Vas u svom životu isto kao što Vi trebate njih. Zato krenite, pošaljite im poruku, recite im da ih volite, to će im puno značiti.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply