Psihička bolest: Suočavanje sa negativnim komentarima drugih ljudi

Posted by

Imati psihičku bolest može biti dovoljno teško, ali kada smo dovoljno hrabri da to i kažemo ljudima i ako oni loše reaguju na to, to samo potvrđuje one užasne misli da smo mi teret, da smo bezvredni i bespomoćni. I pored sramote koju mi možda već osećamo, mi se sada možemo osetiti glupavo što smo progovorili ili ćemo doći u iskušenje da se povučemo u sebe.

Time što ćete imati podršku oko vašeg psihičkog zdravlja i time što imate ventil u smislu deljenja sa nekim kroz šta prolazite veoma je važno. Mi razumemo koliko može biti neverovatno teško govoriti o tome otvoreno.

Pokušajte da ostanete smireni

Pre nego što uradite bilo šta, duboko udahnite i ostanite smireni. Mi znamo da je neverovatno frustrirajuće i uznemiravajuće kada se suočavate sa negativnom reakcijom umesto razumevanja. Sve što želite da uradite je da dreknete na njih i da im kažete koliko greše i koliko vas povređuju, ali ostanite smireni, u harmoniji i na kraju ćete izaći iz ove situacije bolji.

Pričajte sa njima

Samo zato što neko reaguje loše ne znači da je loša osoba, oni samo ne razumeju koliko teška može biti psihička bolest. Pa kad god se desi da prevrnu očima, pitaju veoma neprikladna pitanja ili učine da se osetite loše zbog nečega što ne možete da kontrolišete, pričajte sa njima o tome.

Recite im kako se osećate kada reaguju na taj način i pitajte ih odakle ta reakcija dolazi. Recite im svoju priču, recite im kako je to medicinsko stanje, a ne nešto što vi možete da kontrolišete, recite im šta god  da osetite da će im pomoći da razumeju.

Na kraju krajeva što više znate o svojoj psihičkoj bolesti i što više oni znaju kako vas njihove reakcije mogu uznemiriti, time će oni moći da vas podržavaju na bolji način, na duže staze.

Podsetite sebe da je to njihov problem

Ukoliko i nakon razgovora oni budu reagovali loše, onda je na kraju to njihov problem, a ne vaš, tako da ne treba to da shvatate lično. Vi ste pokušali i ako oni i dalje reaguju loše onda ćete vi kao zrelija osoba da odete. Vaše psihičko zdravlje nije problem, već njihovo ponašanje.

Podsetite sebe da ste divna osoba koja se bori sa nečim što zahteva hrabrost i snagu i ukoliko oni to me mogu da shvate, oni nisu dovoljno posebni da budu veliki deo vašeg života. Nemojte dopustiti da vas njihove reakcije povuku na dole, bolji ste od toga.

Razgovarajte sa ljudima koji razumeju

Pričanje sa ljudima koji vas razumeju, koji vam pokazuju saosećanje i pružaju podršku bez obzira na sve i u većini slučajeva reaguju na dobar način. To će vam pomoći da zapamtite da neće svi da reaguju loše na spomen vašeg psihičkog zdravlja.

Recite ljudima koji vas podržavaju šta se desilo, oni će vas podržati u uveriti da je pričanje o vašem psihičkom zdravlju veoma važno. Razgovori sa ljudima koji su uvek tu za vas i koji vas ohrabruju da pričate uveriće vas da ne dopustite da vas loše reakcije sprečavaju da komunicirate sa ljudima.

Pridružite se grupi za podršku

Osećate da nemate sa nekim da popričate? Zašto se ne pridružite grupi za podršku? Ili se upišete na aktivnost koja vas interesuje kako bi upoznali nove ljude? Postoje ljudi napolju koji će vas podržati i razumeti kroz šta prolazite.

Čak iako vi već imate ljude sa kojima možete da pričate, time što ćete krenuti na grupu može biti od velike pomoći, pogotovo kada se suočavate sa lošim reakcijama drugih ljudi. Bićete okruženi sa ljudima koji su (tužno) povezani sličnim iskustvima i samo saznanje da niste sami može uvećati osećaj podrške u vama.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply