Kada nije sve u glavi: Fizički simptomi depresije

Posted by

Depresija je psihička bolest, ali mi možemo da doživimo i niz fizičkih simptoma kao sastavni deo našeg stanja.

U daljem tekstu mi ćemo prikazati najčešće fizičke probleme koji su povezani sa depresijom i podeliti nekoliko saveta kako da ih lakše prevaziđete.

Probadanja i bolovi

Depresija može izazvati probadanja i bolove po celom telu. Može se činiti kao da ne postoji razlog za to. Ali depresija i bol dele iste nervne puteve u kičmenoj moždini – i takođe dele i istu hemiju u mozgu. Ovo može objasniti zašto su često ta dva stanja povezana.

Varenje

Kortizol, hormon stresa, može se povećati kada se mi ne osećamo dobro – kada se naša tela nalaze u modu ‘bori se ili beži’. Kada se to desi, naša krv prestaje da ide u naše organe za varenje, zato što oni nisu uključeni u ‘bori se ili beži’ odgovor na situaciju. Nakon dugog perioda ovakvog reagovanja, to može izazvati probleme sa varenjem.

Naš apetit se takođe može promeniti kada mi imamo depresiju. Ovo se može desiti zbog uticaja same bolesti ili kao rezultat neželjenih efekata lekova.

Veoma je važno da pokušamo da se umereno hranimo u određenim intervalima. San može napraviti veliku razliku takođe, zato što može dati našem telu vremena da se odmori i oporavi.

Ukoliko zaista imamo problema sa varenjem mi možemo da pokušamo da se jedemo hranu koja je laka za varenje. Umereno vežanje može da pomogne: ono smanjuje anksioznost, redukuje nivo kortizola u našem telu. Vežbe mogu pomoći našem telu da lakše vari hranu.

Zdravlje srca

Depresija je jedan od faktora rizika za srčana oboljenja. I dalje se vrše istraživanja o tome gde se nalazi veza – ali stres i hormoni su najverovatnije zaslužni za to.

Kako bi pokušali da smanjimo rizik, važno je da vodimo računa o sebi najbolje što možemo. Mi treba da se trudimo da izbegavamo pušenje  ili povećan unos alkohola i da jedemo izbalansirano i da vežbamo koliko god da se osećamo da smo u mogućnosti.

Imuni sistem

Depresija može oslabiti sve aspekte našeg imunog sistema i da učini da naše telo bude podložnije virusima. Socijalna izolacija i osećaj usamljenosti (oba dolaze od depresije) takođe oslabljuju naš imuni sistem.

Izbalansirana ishrana, redovno vežbanje i dovoljno sna podiže naš imuni sistem. Obratite pažnju na higijenu – na primer, oko pranja ruku ili pripremanja hrane, takođe pomaže.

Krećite se i pričajte polako

Kada imamo depresiju mi se često osećamo veoma umorno i sve može izgledati teško. To može izgledati kao da su naši mozgovi usporili i veoma je teško procesuirati informacije. Ovo može izazvati kod nas da se krećemo i govorimo sporije nego inače.

Postoje brojne stvari koje možemo pokušati kako bi pomogli našoj memoriji i koncentraciji. Apsolutno je u redu da radimo stvari sporije ukoliko nam je to potrebno.

Zamor mišića

Depresija može prouzrokovati zamor svuda po telu. Ona odvlači energiju iz našeg tela, uključujući i naše mišiće. Ona može uticati na našu ishranu, koja može takođe uticati na zdravlje naših mišića.

I na sve to, iscrpljenost koja dolazi sa depresijom može uticati na nas da se manje krećemo – a kada mi ne koristimo naše mišiće, oni slabe. Ovo može da nam oteža da vežbamo ili da se šetamo malo više, jer naši mišići ne mogu da podnesu takvo opterećenje.

Vežbanje nije uvek moguće kada smo depresivni – mi se možemo osetiti iscrpljeno i dalje vršenje pritiska na sebe može povećati nivo kortizola. Kako god da smo raspoloženi, lagano vežbanje kao što je joga ili kratke šetnje mogu održavati naše mišiće u formi.

Promena težine

Depresija može uticati na naš apetit. Ona može smanjiti naš apetit,  što za rezultat može nas dodatno oslabiti. Ona takože može povećati naš apetit – ili naš nagon da jedemo zbog utehe – i prouzrokovati  kod nas da dobijemo na kilaži. Na sve to, umor i raspoloženje mogu smanjiti našu motivaciju za kuvanjem: što nam ostavlja da se hranimo sa grickalicama ili gotovim jelima. Ovo takođe može imati uticaj.

Mnogi od nas bore se sa svojim osećanjima koji se tiču hrane i težine – posebno zato što društvo vrši dosta pritisaka na nas da imamo ‘kontrolu’ nad ovim stvarima. Ali nema potrebe da osećamo sramotu oko naše ishrane – posebno kada smo pogođeni depresijom. Izbalansirana ishrana može stvarno pomoći našem raspoloženju, tako da kada god da je to moguće mi bi trebali u cilju da imamo da se hranimo što je moguće zdravije.

Drugi fizički simptomi

Depresija može pogoditi druge delove našeg tela, takođe – uključujući nivo glukoze u krvi, gustinu kostiju, menstrualni ciklus, želju za seksom i san. I kao dodatak tome, lekovi koje uzimamo za depresiju mogu takođe imati efekta na našu fizičku stranu.

Ukoliko nas muče bilo koji od ovih fizičkih simptoma, treba da se obratitimo našem lekaru. Oni nas mogu smiriti i proveriti da li se nešto drugo dešava sa nama. Takođe, mogu ponuditi savet kako da se odnosimo prema bolu ili bilo kakvim nelagodnostima koji mogu doći sa ovim simptomima.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply