Panični napadi: 6 tehnika za suočavanje

Posted by

Panični napad može izgledati kao najstrašnija stvar koju ste ikada doživeli. Sama pomisao da možemo doživeti jedan može uticati na naš svakodnevni život i sprečavati nas da radimo uobičajene stvari ili da idemo na određena mesta.

Opisati osećaj ljudima koji nikada nisu imali panični napad može biti veoma teško. Spolja vi možete izgledati kao da je sve u redu, ali vi u vašoj glavi imate osećaj kao da ćete eksplodirati.

Šta je panični napad

Fizički simptomi paničnog napada prouzrokovani su odgovorom našeg tela na “bori se ili beži” situacije. Kako pokušavate da dobijete više kiseonika, vaše disanje postaje brže. Vaše telo će takođe otpuštati hormone, kao što je adrenalin, što uzrokuje da vaše srce kuca sve brže i brže. Što se više trudite da smirite vaše disanje to sve gore postaje. Panični napad može prouzrokovati da mišići postanu napeti, i možemo se osećati kao da se ceo svet svalio na naša pleća.

Panični napad mogu izazvati brojne stvari – možda neka čudna situacija, mesto, miris, osoba ili sećanje. Možda ste pod stresom zbog ispita ili intervjua za posao. To može biti svedeno na nešto naočigled jednostavno kao što je kupovina u prodavnici.

Šta se dešava fizički

 • Otkucaji srca se povećavaju
 • Možete početi da se znojite
 • Ruke mogu početi da vam se tresu
 • Vid se može zamagliti
 • Sluh može oslabiti
 • Osećaj da koža gori
 • Pritisak u grudima
 • Osećate se bolesno
 • Osećate vrtoglavicu i dezorijentisanost

U vašem umu

 • Racionalne misli zamenjene su iracionalnim
 • Mašta može da ‘pobegne’ sa vama
 • Mislite da svi gledaju u vas
 • Mislite da će ovaj osećaj zauvek trajati
 • Mislite da je ovo kraj sveta
 • Možda se osećate ljuto

Koliko dugo traju panični napadi?

Dužina trajanja paničnih napada može varirati. Oni mogu trajati između 30 sekundi do preko 30 minuta.

6 tehnika za suočavanje

 1. Duboko dišite– Udahnite i izdahnite veoma polako. Ukoliko vam pomaže, zatvorite oči. Stvarno se skoncentrišite na svoje disanje. Ukoliko imate problem da se skoncentrišete na svoje disanje, vi možete preuzeti različite aplikacije sa Interneta koje vam mogu pomoći da se fokusirate tako što ćete slušati kako vas vode kroz proces meditacije ili vežbe za disanje. Takođe, postoje mnoge motivacione slike koje možete preuzeti, a koje vam mogu pomoći da smirite vaše disanje. Tako što ćete se fokusiati na nešto vizuelno.
 2. Posmatrajte okolinu– Šta možete da vidite? Izaberite nešto u šta ćete gledati, pticu možda, gledajte je, gde ona ide, šta radi? Odvratite vaš um tako što ćete smišljati priču o tome. Ili se fokusirajte na stranca koji prolazi pored vas – gde on ide? Gde je bio? Pustite vašu maštu da se koncentriše na njih, a ne na vas.
 3. Brojite stvari– Ovo je još jedna tehnika za odvraćanje, ona stvarno deluje! Ukoliko se nalazite u autobusu ili vozu, pokušajte da brojite sedišta. Vi se možete iznenaditi kako se vaše disanje usporava, kada se skoncentrišete na brojanje stvari. Ukoliko se nalazite kod kuće, brojite sve stvari u sobi u kojoj se nalazite. Ukoliko ste u školi, brojite ljude, olovke, postere na zidovima. Ukoliko izgubite fokus oko brojanja stvari, počnite da brojite unazad od 100.
 4. Ponavljajte azbuku– Duboko udahnite između slova. Možda pre nego što nastavite sa sledećim, mislite o nečemu što počinje na određeno slovo. Ovo zvuči jednostavno, ali često jednostavne stvari su one koje mogu odvratiti vaš um i osloboditi vas i svih fizičkih simptoma takođe.
 5. Mislite o citatu koji će vas podići – O onom koji može da vas učini da se osetite jako ili smireno. Ne potcenjujte snagu ovih reči. Ukoliko ste sa nekim, možete ih možda pitati da ponove te reči vama, tako da ih čujete izgovorene nekim drugim glasom.

Jači/a si nego što misliš.

Samo diši.

Izdrži, ostani pribran/a, proći će.

Možeš ti ovo.

 1. Slušajte muziku– Ukoliko imate mobilni telefon, napravite listu pesama koje možete da pustite kada imate panični napad. Neka vaša lista bude spremna, tako da je možete pustiti čim stavite slušalice tako da sa muzikom prođete kroz napad. Muzika nas na čudesan način  može podići kada smo dole, može nas transportovati na mesto ili u vreme gde se osećamo sigurno i bezbedno.

Mi znamo da su panični napadi zastrašujući i kada izađemo iz jednog takog možemo se osećati slabo i iscrpljeno. Jednom kada se osetite da ste se oporavili uzmite malo vremena da radite nešto zbog čega ćete se osećati dobro, učite da se brinete o sebi.  Velika je stvar izaći na kraj sa paničnim napadom, oni zaista uzimaju sve iz čoveka. Zapamtite za sledeći put: Vi to možete.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply