Depresija: Objašnjenje paranoje

Posted by

Pokušaj da se objasni paranoja nekome ko to ne razume veoma je teško, zato što pravljenje smisla od toga čak i u našem umu može izgledati nemoguće samo po sebi. To je iracionalno, konfuzno i ponekad čak i onesposobljavajuće, ali pokušaj da to dekonstruišemo može pomoći da dobijemo više razumevanja za sebe i zauzvrat, može pomoći u objašnjavanju tog stanja i drugima.

Paranoja je priprema

Nevolje i probe na koje nas život stavlja mogu nas poprilično poljuljati. Kada stvari krenu u nenadanom smeru, nošenje sa emocionalnim ispadima može biti veoma teško. Paranoja nas tera da budemo konstantno svesni toga kada i kako stvari mogu postati potencijalno loše, što znači da nas drži stalno na oprezu i spremnim za najgori mogući scenario. Ukoliko uvek očekujete najgore, vi se možete emocionalno pripremiti i nekako smanjiti i isprobavati sve vaše reakcije i emocije u iščekivanju najgoreg. Tu se radi o uspostavljanju dela kontrole koju smo izgubili ranije, kada nas je neka situacija uhvatila nespremne. Tu se radi o izbegavanju frustracije koju smo osetili negde u prošlosti i želji da smo mogli da učinimo nešto bolje, da smo samo znali kako. To je zakletva koju smo položili sami prema sebi da se ne osetimo nikada više tako nemoćno, zato što smo mentalno istrenirali sami sebe za najgori sled scenarija koje mogu da se u životu dese.

Paranoja može biti konstantna bujica emocija

Kada uvek pokušavate da emocionalno pripremite sebe za najgore, to ima svoju cenu. Kada se događaji odigravaju kao neprekidni film u našoj glavi, osećati te emocije sa svakim mogućim scenariom filma deo je paketa. Uvežbani emocionalni odgovori mogu se manifestovati spolja i pokušaj da ih potisnemo i zadržimo u sebi može se pretvoriti u pravu unutrašnju borbu. Želja da plačemo zbog nečega što se još nije desilo još je teža. Ali pokušavati da objasnimo našu tugu nekome u našoj okolini je još više teža. Osećati se iscrpljeno i fizički i emocionalno nije neuobičajeno, zato što vi i dalje živite dan po dan sa svojim paranoidnim mislima.

Paranoja može učiniti da se osećate da ste sami

Kada bi mogli da se otvorimo prema nekome o ovim osećanjima bilo bi kao da nam je neko skinuo teret sa leđa, ali odakle da počnemo? Kako da objasnite da imate realne bolove u stomaku oko verovatnoće da se neka tragedija desi, ali ništa od toga se još nije desilo? Opisivanje nekih od tih stvari o kojima mislite naglas nekome, zvučalo bi čudno čak i vama, jer vi znate da te misli nisu racionalne. Ali to ih ne čini ništa manje strašnijima, ili ne čini da osećate malo manju muku sa strahom oko potencijalno lošeg događaja.

Paranoja može učiniti da sreća izgleda neudobno

Ukoliko stvarno uvek očekujete najgore, biti srećan nije lako. Osećaj ne prolazi, to je kao nešto što nam niko ne može uzeti bilo kada i bilo gde. Pre nego da budemo iznenađeni kada se neka loša situacija desi, paranoidan um će radije čuvati sebe time što neće dozvoliti da bude previše srećan. Vaše uzbuđenje će splasnuti, zato što se vi stalno pitate šta se nalazi iza ćoška pa da  pokvari našu sreću. Vi ćete se čak i zapitati da li vi opšte i zaslužujete da budete srećni, a sve zbog toga što to izgleda kao nešto što nećete moći da ostvarite.

Paranoja znači da Vi brinete

Ovo može zvučati poprilično čudno za reći, ali razmislite o tome. Iako neke od misli nisu racionalne, one pokazuju da vi brinete puno oko toga kako će stvari ispasti. Vi ste duboko zabrinuti za svoju porodicu i prijatelje, zato vam je misao da se nešto njima desi veoma bolna. Vi cenite vaše veze previše da će vam misao o tome da ste nekoga nenamerno povredili time što se poslali sms poruku koja se može protumačiti pogrešno, biti na vašem umu ceo dan.

Paranoja će uvek biti teška da se objasni onim ljudima koji ne moraju da žive sa tim stanjem. Tu ne postoji prekidač za gašenje i tu ne postoji način da završimo sa mislima koje nas bude noću, što može biti teško za neke da shvate. Ali objašnjavanje, kako utiče da se osećamo, može biti korak u dobrom pravcu. Mnogi će moći da identifikuju stanje kada se osećaju preplavljeno ili umorno, čak iako ne znaju razlog zašto.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply