Depresija: Zašto je teško ponekad verovati sreći

Posted by

Kada imamo depresiju – a posebno to važi za ljude koji boluju od depresije duže vreme – može biti zaista teško verovati bilo kakvim poboljšanjima u našem raspoloženju. Sreća nam je nepoznata, pomalo nas plaši i izgleda nam nepredvidivo. Mi možda nećemo znati kako da se nosimo sa tim.

Ovde ćemo podeliti neke od razloga zašto je teško verovati sreći – i nekoliko ideja za upravljanje tim osećajima.

Postoji sigurnost u poznatom

Koliko god da teška i užasna depresija može biti, ona može predstavljati utehu na nekoliko načina, zato što je tako poznata. Mi poznajemo depresiju. Mi gotovo da možemo da predvidimo to što ona radi. Time što počinjemo ponovo da se osećamo srećno, može biti previše drugačije, nepoznato i preplavljujuće.

Može biti od pomoći kada bi o ovome popričali sa ljudima koji su nam bliski. U potpunosti je u redu da se osetimo uplašeno, kao i da poželimo da se povučemo – promena plaši. Može biti od pomoći kada bi razmislili o drugim stvarima koje nam mogu pružiti utehu (slabije osvetljenje, meka ćebad, naš omiljeni TV program) kako bi mogli da ugodimo sebi.

Šetnja po tankom konopcu

Osećati sreću može izgledati kao šetnja po tankom konopcu. Možemo se osećati nesigurno. Mi možemo biti hipersenzitivni na bilo kakvu promenu našeg raspoloženja, samo u iščekivanju kada će stvari krenuti po zlu. Oporavak nije jednostavan proces, čak i ljudi bez depresije imaju svoje dobre i loše dane. I mi ćemo imati svoje dobre i loše dane takođe – možda će samo naši loši dani biti malo više nezgodniji u odnosu na ljude koji nemaju depresiju.

U redu je tako se osećati. U redu je ako smo se osećali bolje neko vreme i iznenada se naš oporavak zaustavio, ili smo počeli da se osećamo loše ponovo. To može biti frustrirajuće, ali i to je deo života. Time što ćemo pratiti naše raspoloženje može biti od pomoći: to nam može pomoći da uočimo bilo kakve šablone o tome kako se osećamo, da nam pokaže da li se stvari popravljaju i pomogne da više verujemo našim osećanjima.

Mi možda nećemo znati ko smo mi bez depresije

Depresija se može infiltrirati u svaki deo naših života i možda smo stekli osećaj da je ona gotovo deo našeg identiteta.

Kada počnemo da rastemo i da se razvijamo nezavisno od depresije, tada ponovo počinjemo da osećamo sreću i to može biti zbunjujuće. Mi možda nećemo znati ko smo bez depresije – gotovo da treba da istražimo i otkrijemo sebe ponovo – ali to je u redu, svako se menja kada raste.

Mi želimo da uradimo sve odjednom

Može izgledati primamljivo da počnemo odjednom da radimo mnogo stvari onog trenutka kada se osetimo bolje. Mi možda nećemo biti sigurni kada ćemo se osećati ‘u redu’ ponovo, zato želimo da obavimo što je više stvari moguće. Ili možemo imati osećaj kao da smo propustili previše stvari dok nismo bili dobro i želimo da nadoknadimo sve što smo propustili.

Ukoliko utrčimo u sve previše brzo, to može biti preplavljujuće i može se desiti da pobegnemo veoma brzo iz svega toga. Može izgledati kao dobar plan da sednemo i napišemo listu svih stvari koje želimo i koje nam je potrebno da uradimo i da zatim odredimo tempo za sebe – raspoređivanje i planiranje aktivnosti za neko određeno vreme.

Može biti teško planirati

Jednom kada se osetimo malo bolje i počnemo da gledamo u budućnost ponovo, osećaj da ne možemo da verujemo našem raspoloženju mođe nas frustrirati zato što to čini bilo kakvo planiranje teškim. Mi ćemo možda poželeti da nastavimo da poboljšavamo naše karijere ili veze ili da promenimo stan, ali to stvarno može biti nezgodno, jer mi ne znamo da li će naše raspoloženje opet biti loše.

Kako bi uspeli da preovladamo tim osećajem, može biti od pomoći kada bi uzeli neko vreme da razmislimo šta je to što želimo da postignemo kao i korake koji su uključeni da nas do toga i dovedu. Mi možemo sve to da istražujemo sa ljudima koji nas podržavaju i da čak planiramo potencijalne obaveze u slučaju da nam se depresivno raspoloženje vrati.

Podrška koja nam treba može se promeniti

Kada mi nismo dobro, mi ćemo možda dobijati podršku od nekoliko različitih ljudi. Mi se možemo brinuti da jednom kada se oporavimo i počnemo osećati srećno, da možemo izgubiti nešto od podrške. Ponekad se može činiti kao da drugi vide pre nas kako nam se raspoloženje popravlja i da prestanu da nas podržavaju previše brzo. Sa druge strane, mi se možemo osećati dobro, ali se možemo brinuti da ukoliko nam se stanje pogorša ponovo, podrška koju smo nekada imali možda ovog puta neće biti tu za nas.

Nije samo sreća

Depresija može da ukoči naša osećanja. Izlazak iz depresije i ponovno osećanje sreće otvara čitav opseg osećanja, kao i sreće. Mi možda nećemo moći da imenujemo sve nove stvari koje osećamo – one mogu izgledati strano, pogrešno i strašno.

Ovaj priliv novih emocija može biti poprilično tužan. Mi možemo upravljati našon novonastalom situacijom tako što ćemo odvraćati na trenutke svoje misli ili tako što ćemo lagano da istražujemo naše emocije. Pričanje o svojim osećanjima sa ljudima koji su nam bliski – ili onima koji se nalaze u sličnoj situaciji – može takođe da pomogne.

Može da nam pokaže šta propuštamo

Može se javiti strah kada se naše raspoloženje popravi, da neće trajati – i da ukoliko osetimo sreću, loše raspoloženje koje nas prati biće još gore zato što ćemo mi znati šta propuštamo.

Nažalost, mi ne možemo da predvidimo budućnost – mi ne možemo da znamo da li će se ili neće naše raspoloženje pogoršati u nekoj tački našeg života. Mada ovo ne bi trebalo da nas spreči da se bilo kada osetimo srećno. Nama je dozvoljeno da se osećamo srećno i čak iako se naše raspoloženje pogorša ponovo, mi možemo da potražimo podršku koja će nam pomoći da to i prevaziđemo.

Mi se možda osećamo kao da ne zaslužujemo sreću

Depresija može da nam ukrade naše samopoštovanje. Govori nam da ne zaslužujemo da budemo srećni. Govori nam da mi nismo vredni da se osećamo dobro i da zaslužujemo da se osećamo kao smeće sve vreme.

Depresija nas laže – mi apsolutno zaslužujemo da se osećamo dobro. Time što ćemo povećati naše samopoštovanje može biti od pomoći da se osetimo bolje sa sobom i da damo sebi dozvolu da se osećamo srećno ponovo.

Preveo: Psiho ćoše

Izvor: blurt

Leave a Reply