10 suptilnih znakova psihoze

Posted by

Stereotip o psihotičnoj osobi karakteriše njega ili nju kao nekoga ko čuje glasove koji nisu tu, kojima glasovi govore da urade bizarne stvari, koji se osećaju mentalno silovani od strane njegovih ili njenih poznanika ili koji su ubeđeni da CIA snima njegove ili njene razgovore.

Međutim, ovaj stereotip samo obuhvata ekstremne krajeve spektra psihoze. Postoji veliki broj više suptilnih znakova da vi ili vaše voljene osobe mogu biti blago psihotične. Da li je stanje dovoljno ozbiljno da potražite profesionalnu pomoć, to je već druga stvar. U daljem tekstu su prikazani manje poznati znaci da pojedinac možda boluje od blagog slučaja psihoze. Nije dovoljan samo jedan simptom da se uspostavi dijagnoza.

  1. Depresivno raspoloženje može biti indikator psihoze, posebno ukoliko se nađe u kombinaciji sa deluzionim uverenjima, nepoverenjem ili ekstremnim pesimizmom. 
  2. Anksioznost, uključujući socijalnu anksioznost i nemire, može biti još jedan indikator, posebno kada se nađe u kombinaciji sa nepoverenjem ili paranojom. 
  3. Problemi sa besom, agitacija ili razdražljivo raspoloženje, posebno nakon konzumiranja alkohola ili uzimanja drugih supstanci koje destabilizuju ponašanje, mogu ukazivati na hipomaniju, česti znak psihoze. Problemi sa besom mogu takođe biti povezani sa osećajem veličine, osećajem superiornosti koje drugi “navodno” ne mogu da prepoznaju. 
  4. Psihozu često prate abnormalnosti koje su povezane sa spavanjem. Kod blage psihoze pojedinac može spavati veoma malo, može bolovati od smetnji prilikom spavanja i čestih buđenja noću. 
  5. Hipohondrija je sama po sebi blaga forma psihoze. Hipohondri imaju duboku i neosnovanu brigu o tome da imaju ili da će razviti ozbiljnu mentalnu bolest. 
  6. Paranoja i sumnja su klasične osobine psihoze, ali one mogu biti suptilne. Oboleli mogu osećati da je većina ljudi u njihovoj porodici, društvenim krugovima ili na poslu protiv njih ili da ih mrze, čak i kada dokazi ne podržavaju njihove sumnje. Oboleli mogu biti skloni da ne veruju svojim najbližim prijateljima ili članovima porodice. 
  7. Nepoverenje u prijatelje i porodicu može voditi povlačenju iz društvenih krugova. Ponekad je nepoverenje disproporcionalno. Oboleli možda neće verovati članu porodice, ali će verovati previše kompletnom strancu ili slučajnom prolazniku. Ova vrsta ponašanja može biti rezultat manjka prave mreže podrške i može pogoršati stanje. 
  8. Preterano brz govor i brze misli mogu biti znak hipomanije, uobičajenog specifikatora psihoze. 
  9. Kada osoba ima preteranu potrebu da vodi pojednostavljen način života i da izbegava obaveze i kada zaključi da je komplikovan način života ili način življenja stresan, to može ukazivati na početne faze psihoze. 
  10. Drugi suptilni signali da pojedinac boluje od blagog slučaja psihoze su ravne emocije i nedostatak empatije (sposobnost da se dožive tuđa osećanja i ličnost). Ovaj fenomen, koji je takođe poznat kao zatupljeni afekt, može proći kao forma narcizma). Zatupljeni afekt uključuje smanjen intenzitet spoljašnje emocionalne ekspresije i obično ga prati nedostatak subjektivnih osećanja, gubitak motivacije i ahedonija (nesposobnost da se doživi zadovoljstvo), osim kada se osoba uključi u neke ograničene aktivnosti ili aktivnosti koje se ponavljaju.

Psihoze se javljaju u porodicama. Psihoza u porodici pojedinca može umanjiti šanse da se blaga psihoza razvije u potpuni slučaj mentalne bolesti. Ukoliko verujete da možda bolujete od forme psihoze, koja može potencijalno da pogorša vašu sposobnost da funkcionišete na vašem poslu ili kod kuće, potražite pomoć od obučenog zdravstvenog profesionalca.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Psychology Today

One comment

Leave a Reply