Pravi razlog zašto ne možete da prihvatite svoje telo

Posted by

Nedavno sam dosta razmišljala o prihvatanju svog tela.

Toplije vreme dolazi i to je ono vreme u godini kada sve naše nesigurnosti počinju da se pojavljuju…

“Da li moje butine izgledaju debelo u ovim kratkim pantalonama?”

“Da li će moje salo da se preliva preko kupaćeg kostima?”

“Da li ova majica čini da moje ruke izgledaju veliko?”

I to me je nateralo na razmišljanje o prihvatanju naših tela.

Mislim, da ih zaista, istinski prihvatimo.

Bilo je to jednog prelepog dana pre nekoliko nedelja, kada sam izvukla svoje kratke farmerke da ih obučem. I…one su bile tesne. Veoma tesne. Kao da, verovatno ne bi trebalo da ih nosim izvan kuće, zato što sam se osećala da su me neprijatno stiskale.

I kako sam se borila sa poremećajem ishrane pre više godina i slikom tela koja sa tim i dolazi, to je izazvalo paniku kod mene. Bila sam u besu, analizirajući svoje telo iz svakog ugla u ogledalu, pitajući se da li je ta stvar da “ja izgledam debelo” u mojoj glavi ili je zaista realna.

Onda sam krenula da isprobavam svaku moguću stvar iz svog ormara, kako bi videla da li mi sve moje haljine, pantalone, farmerke, šorcevi i suknje odgovaraju.

Na osnovu toga kako mi moja odeća stoji, donela sam zaključak da sam se ugojila nekoliko kilograma (ne merim se).

Što me je navelo na razmišljanje da li sam ili nisam zaista prihvatila svoje telo.

I kada sam zaista sela i razmislila o tome, učinilo mi se kao da se moje “prihvatanje tela” bazira na prethodnoj veličini. Ukoliko sam ovoliko bila uznemirena zbog nekoliko kilograma, onda kako ja zaista mogu da prihvatim svoje telo?

Imala sam nervni slom zato što su moje misli izgledale “preveliko” u svemu što sam posedovala.

Kako sam došla do toga da verujem, da ukoliko su moje butine bile za broj veće, da su na neki način neprihvatljive?

Realan razlog zašto mi ne prihvatamo svoja tela jesu naša uverenja zbog kojih mislimo kakvi mi “treba” da budemo.

Moj stomak treba da bude ravniji.

Moje butine treba da budu mršavije.

Moje ruke bi trebalo da budu tamnije.

Moja guza bi trebalo da bude oblikovanija.

Mi povezujemo određene veličine sa boljim izgledom, da budemo poželjnije i da se osetimo prihvatljivije i sebi i drugim ljudima.

Ali šta ako prodrmamo ta uverenja? I prihvatimo svoja tela u svakom slučaju?

Mi treba da preispitamo misli iza toga ZAŠTO želimo da budemo mršavije i manje, zašto želimo da izgledamo na određen način.

Zato što se “idealan” oblik tela stalno menja. Nikada nije statičan. Ono što je u medijima bilo “seksi” 70.-ih godina, ne znači da važi za današnje standarde. Ono što prihvatamo i čemu težimo da izgledamo danas, može potencijalno biti u suprotnosti sa sutrašnjim idealnim izgledom.

Pa šta prihvatanje vašeg tela zaista podrazumeva?

To znači nošenje jednodelnog kupaćeg kostima, zato što se u tome osećate najudobnije (čak iako mislite da bi “trebalo” da nosite bikini).

To znači  da ne treba da se krijete u velikoj, vrećastoj odeći (zato što bez obzira koju veličinu da nosite, imate svako pravo da budete viđeni u izazovnoj, seksi odeći).

To znači  da kada se gledate u ogledalu ne uviđate svaku striju, ožiljak i višak kože kao nešto što treba da bude popravljeno, promenjeno i što treba “da se učini manjim.”

I to znači da ste zaista u redu sa tim gde se trenutno nalazite. Kada kažem u redu, to ne znači da i dalje ne želite promenu.

Vi možete biti u vašoj najdebljoj tački, a ipak i dalje prihvatati svoje telo na nežan, ljubavi pun i saosećajan način, a da i dalje budete na putu ka boljem zdravlju.

Zato što, verovali ili ne, kada zaista prihvatite to gde se nalazite, onda MOŽETE da počnete da se menjate.

Vi možete mrzeti, kritikovati i biti besni na vaše telo dovoljno, kako bi pokušali da ga promenite. To neće funkcionisati.

Vi možete, međutim, biti svesni, puni ljubavi i nežni prema sebi i svom telu; sa svim tim gde se trenutno nalazite na svom putovanju. I da budete dovoljno hrabri da ne krijete ili da ne budete postiđeni, kako trenutno izgledate.

Pa, kako toplije vreme dolazi i duksevi/dukserice/džemperi se odlažu, ja vas ohrabrujem da bacite svoja uverenja o tome da izgledate na određen način ili da budete određene veličine, kako bi prihvatili sebe.

I budite dobri i ljubazni prema sebi! Ukoliko vam obećam da ću raditi na tome, onda se nadam da ćete i vi takođe 🙂

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Huffingtonpost

Leave a Reply