8 načina zaštitite od emocionalne manipulacije

Posted by

U daljem tekstu prikazano je 8 načina koji će vam pomoći da uočite emocionalnu manipulaciju, kao i da se zaštite od nje:

  1. Nema koristi da pokušavate da budete iskreni sa emocionalnim manipulatorom. Vi izjavite nešto i to će biti preokrenuto. Primer: Ja sam stvarno ljut/a, jer si zaboravio/la moj rođendan. Odgovor – “Baš sam tužan/na što misliš da sam zaboravio/la tvoj rođendan, ali treba da ti kažem da sam pod velikim stresom trenutno – ali vidiš trebao/la sam da stavim sav taj bol (nemojte biti iznenađeni ukoliko vidite stvarne suze u tom trenutku) sa strane i da se fokusiram na tvoj rođendan. Izvini.” Čak i kada čujete reči od kojih vam je na osnovu vaših osećanja jasno da njima zaista nije žao – ali kako su već rekli to što su rekli, vi posle svega toga nemate šta da kažete. Ili to ili se sami nađete u poziciji da ne izražavate svoju ljutnju!!! U ovim okolnostima ukoliko osećate da se igra iz ovog ugla – nemojte se predavati! Ne zanima vas – nemojte prihvatiti izvinjenje koje vam se čini bezveze. Ukoliko osećate da je bezveze – verovatno i jeste. Pravilo broj jedan – ukoliko imate posla sa emocionalnim ucenjivačem verujte svom instinktu. Verujte svojim osećanjima. Jednom kada emocionalni manipulator nađe uspešan manevar – on se dodaje njenoj/njegovoj listi pogodaka i vi ćete biti na konstantnoj dijeti sa tim ponašanjem.
  2. Emocionalni manipulator je slika voljnog pomagača. Ukoliko ih pitate da urade nešto oni će se skoro uvek složiti – osim ukoliko se sami nisu prijavili da urade to pravi. Onda kada vi kažete, “ok hvala” – oni će dodati gomilu teških uzdaha, ili ostalih neverbalnih znakova koji će vam dati do znanja da oni ne žele zaista da urade stvar koju su obećali. Kada im kažete da izgleda da ne žele da urade šta god da ste se dogovorili – oni će to preokrenuti i pokušavaće da učine da izgleda kao da su NARAVNO oni to želeli i kako ste vi nerazumni. To je jedan od načina da vas učine ludima – u čemu su emocionalni manipulatori veoma dobri. Pravilo broj dva – ukoliko emocionalni manipulator kaže DA – učinite ih odgovornim za to. Nemojte da vas kupe uzdasima i suptilnostima – ukoliko ne žele da urade to – učinite da vam kažu u lice – ili jednostavno stavite slušalice i napunite kadu i ostavite ih njihovoj drami.
  3. Pravljenje ludim/om – govore jednu stvar i kasnije vas uveravaju da to nisu rekli. Ukoliko se nađete u vezi u kojoj treba da vodite dnevnik o tome šta je rečeno zato što počinjete da preispitujete vašu sopstvenu psihu – vi proživljavate emocionalnu manipulaciju. Emocionalni manipulator je ekspert u izvrtanju stvari, racionalizaciji, opravdavanju i objašnjavanju stvari. Oni mogu lagati tako lagano da možete sedeti i gledati u crno i oni će to nazvati belim – i raspravljati se o tome toliko ubedljivo da vi počinjete da preispitujete sopstvene osećaje. Nakon određenog vremena to je tako podmuklo i može bukvalno da iskrivi vaš doživljaj realnosti. UPOZORENJE: Emocionalna manipulacija je VEOMA opasna! Veoma je uznemiravajuće za emocionalnog manipulatora ukoliko počnete da nosite parče papira i olovku i zapisujete beleške tokom razgovora. Dajte im do znanja da se vi osećate “zaboravno” ovih dana i da želite da zapišete svoje reči. Najgluplja stvar koja se toga tiče jeste da to što osećate da tako treba da radite predstavlja jednostavan primer zašto bi ozbiljno trebalo da razmislite da se udaljite od njihovog domašaja.
  4. Krivica. Emocionalni manipulatori su odlični izazivači krivice. Oni mogu da učine da osećate krivicu što govorite ili ne govorite, što ste emotivni ili niste emotivni, što dajete i brinete, ili što ne dajete ili ne brinete dovoljno. Svaka stvar je poštena igra i otvorena za krivicu sa emocionalnim manipulatorom. Emocionalni manipulatori retko izražavaju svoje potrebe ili želje otvoreno – oni dobijaju sve što žele putem emocionalne manipulacije. Krivica nije jedina forma toga, ali je potencijalna. Većina nas je poprilično istrenirana da uradi šta god je neophodno kako bi smanjila osećanje krivice. Još jedna moćna emocija koja se koristi je saosećanje. Emocionalni manipulator je velika žrtva. Oni inspirišu duboko osećanje za negom, podrškom i saosećanjem. Emocionalni manipulatori retko se bore svojim borbama ili se bave svojim prljavim poslovima. Luda stvar je kada uradite to za njih (za šta oni nikada neće direktno pitati), oni se mogu preokrenuti i reći da oni sigurno nisu želeli ili očekivali od vas da bilo šta uradite! Pokušajte da izvučete poentu i da ne bijete bitke drugih ljudi, ili da radite prljav posao za njih. Odlična rečenica je “Ja imam potpuno poverenje u tvoju sposobnost da nađeš rešenje sam/a” – sačekajte odgovor i zabeležite.
  5. Emocionalni manipulatori bore se prljavo. Oni se ne suočavaju sa stvarima na direktan način. Oni će pričati iza vaših leđa i vremenom stavljati druge u poziciju da vam govore ono što sami ne bi rekli. Oni su pasivno agresivni, što znači da će naći suptilne načine da vam daju do znanja da oni nisu srećni. Oni će vam reći ono što želite da čujete i onda uraditi gomilu gluposti nakon toga. Primer: “Naravno da želim da se vratiš u školu dušo i znaš da ću te podržati.” Onda u noći ispita vi sedate za stolom i drugari sa pokera se pojavljuju, deca plaču, televizor bruji i pas treba da se prošeta – dok “dušica” sedi na svom dupetu i trepće dok vas gleda. Usudite li se da ih prozovete za takvo ponašanje verovatno ćete čuti, “pa ne možeš da očekuješ da život jednostavno stane zato što ti imaš ispit, zar ne dušo?” 
  6. Ukoliko imate glavobolju emocionalni manipulator će imati tumor na mozgu! Bez obzira kakva je vaša situacija emocionalni manipulator se verovatno već nalazio u toj situaciji ili se nalazi u toj situaciji trenutno – ali sa 10 puta gorom razlikom. Teško je nakon nekog vremena da osetite emotivnu povezanost sa emocionalnim manipulatorom zato što oni imaju način da preusmere razgovor i vrate pozornost na sebe. Ukoliko ih prozovete zbog takvog ponašanja oni će verovatno postati duboko ranjeni i nazvaće vas sebičnim – ili će tvrditi da ste vi ti koji su stalno glavni. Stvar je u tome da čak iako znate da to nije slučaj, vama ostaje nemoguć zadatak da to i dokažete. Nemojte se truditi – VERUJTE vašem instinktu i idite!
  7. Emocionalni manipulatori nekako imaju sposobnost da utiču na emocionalnu atmosferu ljudi koji ih okružuju.Kada je emocionalni manipulator tužan ili ljut sama soba se ispuni tim osećanjima – to dovodi do duboko ukorenjenog instinktivnog odgovora da se nekako nađe način da se reguliše emocionalni balans i najbrži način je da se emocionalni manipulator oseti bolje – popravljanjem onog što je polomljeno za njih. Budite sa ovim tipom gubitnika previše dugo i bićete toliko upleteni i zavisni da ćete zaboraviti da vi sami imate potrebe – a kamoli da imate pravo da ispunite svoje potrebe.
  8. Emocionalni manipulatori nemaju osećaj za odgovornost. Oni ne preuzimaju odgovornost za sebe i svoje ponašanje – uvek se radi o tome šta su drugi “uradili njima”. Jedan od najlakših načina da se uoči emocionalni manipulator je sledeći – oni često pokušavaju da uspostave intimnost putem preuranjenog deljenja ličnih informacija koje su generalno “zakači-se-za-mene-i-sažaljevaj-me” tipa. U početku možete doživeti ovaj tip osobe kao veoma osetljive, emocionalno otvorene i možda i pomalo ranjive. Verujte mi kada kažem da je emocionalni manipulator ranjiv kao pit bul i da će uvek u odnosu sa tom osobom biti problema ili krize koje treba da se preovladaju.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Theunboundedspirit

Leave a Reply