12 upozoravajućih znakova manipulacije

Posted by

“Radim to veoma dugo – manipulišem ljudima da bi dobio šta želim. Zato misliš da me voliš. Zato što sam te slomio i ponovo sastavio da poveruješ u to. To nije bila slučajnost. Jednom kada sve prođe… shvatićeš to” – C.J.Roberts

Psihološki manipulatori ne ulaze u naš život kao stranci. Oni lutaju oko nas u odeći naše porodice i prijatelja. Za razliku od dobrih ljudi koje srećemo, oni nas koriste zbog sopstvenih interesa i ostavljaju nas oštećene, jednom kada je posao završen. Oni nam nanose štetu na takav način da postaje veoma teško da znamo njihove zlobne namere sa početka. Ukoliko posmatrate pažljivo, primetićete 12 znakova koji otkrivaju, da li je neko psihološki izmanipulisan.

Evo i liste:

 • Oni se kače na vaše nesigurnosti

Manipulator nikada neće želeti da se osetite snažno. Pa će oni pokušavati najbolje što znaju, da steknu vaše poverenje tako da mogu da upoznaju vaše nesigurnosti. Jednom kada saznaju te tajne, iskoristiće ih protiv vas, suptilno će vas napadati u formi sarkastičnih šala ili crnog humora i možda će vas čak napasti i direktno.

 • Oni će vršiti ogroman pritisak na vas

Manipulatori imaju uvek potrebu da se stvari urade brže. Ukoliko nešto žele od vas, oni će činiti kao da je sve to hitno, čime će vas postavljati u neprijatnu situaciju, kako bi vi osetili pritisak da te stvari za njih uradite što pre.

 • Oni će prebacivati odgovornost na vas

Jedna od tehnika koju koriste manipulatori. Time što izbegavaju sopstvenu odgovornost, oni će se potruditi da zbog svega osetite krivicu i jednom kada žrtva podlegne tome, ona će se truditi da radi najbolje što zna kako bi izašla iz tog osećaja krivice.

 • Oni će vas zasipati statistikom

Ukoliko oni daju puno činjenica i nabrajaju previše podataka tokom rasprave, to ne znači da oni znaju više od vas. To znači da koriste statistiku samo da bi se vi osećali da su oni puno bolji od vas, tako vas time sprečavaju da pobedite u raspravi. Krajnji rezultat jeste taj da prihvatite da su oni ti koji su u pravu.

 • Koristiće formu pasivne agresije

Time što ste tihi i indeferentni jedan je od njihovih načina da radite stvari za njih. Oni će verovatno prestati da odgovaraju na vaše pozive i poruke, pretvaraće se da su zaboravili da urade određene stvari koje su trebali, oni će se ponašati kao da vi zaista ne postojite. Vremenom, vi ćete biti osoba koja će pokušati da povrati komunikaciju i popustiti njihovim željama.

 • Oni vas konstantno osuđuju i kritikuju

Mi smo svi puni mana, ali nije zdravo kada konstantno osuđujete i kritikujete nekoga takođe. Time što daju negativne kritike o vama, oni ističu vaše mane, smanjuju vaše samopouzdanje i vi ubrzo počinjete da gubite samopoštovanje. To im daje moć nad vama i vi počinjete da zavisite od njih, što oni koriste kao prednost.

 • Oni će uvek tražiti da vi pričate prvi

Ne, time što ćete pričati prvi nije znak poštovanja. Kada vas manipulator pusti da pričate prvi, to znači da oni slušaju sve što imate da im kažete. Jednom kada završite, oni će imati sve informacije za sebe i mogu da manipulišu vama na osnovu toga.

 • Oni će podići svoj glas i pokazati negativne emocije

Oni postaju agresivni u smislu pokreta tela i verbalnog izlaganja kad god ne pristanete na njihove želje. Oni daju negativne vibracije da bi završili stvari. Bilo da se radi o govoru tela ili glasnom pričanju, oni će se potruditi da se osetite slabo i posejaće strah unutar vas, kako bi vi uradili stvari za njih.

 • Negativni gestovi

Često se manipulatori iskazuju negativnim gestovima, tako što ne završavaju stvari koje su trebali da urade. Time što to rade, oni traže dodatne povlastice i to je njihova tehnika da vas drže na oku.

 • Daju vam malo ili nimalo vremena za donošenje odluka

I dok razmišljaju puno pre nego što to zapravo i urade, oni vam nikada neće dozvoliti da donesete polagano odluku. Zato što ukoliko to urade, može se desiti da ćete vi možda razumeti njihove namere i povući se. Zato će vas pritiskati da odlučite odmah.

 • Oni će manipulisati činjenicama

Jedna od važnih tehnika koju manipulatori koriste jeste izvrtanje činjenica. Oni će vam prezentovati to na tako ubedljiv način, time što će lagati ili govoriti polu-istine da ćete poverovati u njihovu verziju.

 • Oni će insistirati da se sastanu sa vama licem u lice

Manipulatori su eksperti u čitanju govora tela. Oni znaju da dominiraju putem kontakta očiju ili govorom tela. Stoga, oni će uvek pokušavati da se sastanu sa vama kod vas ili će vas pozvati kod njih ili će ponuditi da vas izvedu na kafu.

Putem tih mentalnih i emocionalnih eksploatacija, psihološki manipulatori kontrolišu i iskorišćavaju svoje žrtve.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Themindsjournal

One comment

Leave a Reply