Suptilni znaci emocionalnog zlostavljanja

Posted by

Dosta je napisano o očiglednim znacima emocionalnog zlostavljanja, većina ukazuje na utvrđena ponašanja koja će se verovatnije pogoršavati umesto poboljšavati, bez intenzivne, specijalizovane i profesionalne intervencije. U daljem tekstu su objašnjene manje očigledni i skriveniji znaci da je veza štetna ili je na putu da to i postane.

  1. Bar jedan od partnera osuđuje perspektivu drugog, bez da pokuša da to i razume. Ovo proizilazi iz netolerancije razlika, što ima tendenciju da raste češće u vezama, što vodi  ka otvoreno negativnom i ponižavajućem ponašanju. 
  2. Bar jedan od partnera preferira da krivi drugog, pre nego da se fokusira na poboljšavanje veze. Krivica daje dozu adrenalina, koji privremeno povećava energiju i samopouzdanje. Jednom kada se krivica upotrebi ona postaje navika, mozak će to raditi automatski, kad god se zaželi adrenalina. Zbog efekta tolerancije adrenalina – potrebno je sve više i više da bi se postigao isti nivo energije i samopouzdanja – krivica će se vremenom pogoršavati i voditi negativnom i ponižavajućem ponašanju. 
  3. Bar jedan od partnera govori drugom kako treba da misli i kako treba da se oseća, u pokušaju da “bude od pomoći.” To pokazuje nedostatak u vrednovanju individualnosti druge osobe, što će u daljem toku pogoršati integritet one, koja se žrtvuje za ego druge. 
  4. Bar jedan od partnera pokazuje kajanje zbog štetnih opaski ili ponašanja, ali ne i saosećanje. Kajanje dolazi nakon povređujućeg ponašanja i fokusira se na to kako se loše on/ona osećaju. Saosećanje sprečava povređujuće ponašanje, time što se fokusira na to kako se povređena strana oseća i šta će biti potrebno da se to popravi. Saosećanje poboljšava osobu, dok je kajanje unižava. Uniženo ja verovatnije je da će biti podložnije zlostavljanju, od cenjenog ja. 
  5. Bar jedan od partnera povlači naklonost u vezi, uoči neslaganja. To čini vezu zavisnom od dogovora, što će je sistematski oslabljivati. Zaključak je da partner nije vredan ljubavi kada dođe do nesporazuma. Ta taktika osuđivanja biće izlagana na različite načine sve češće i intenzivnije. 
  6. Bar jedan od partnera tvrdi da je drugi “previše osetljiv.” To implicira da postoji nešto pogrešno sa drugim partnerom, što je povređen zbog grubih opaski ili ponašanja i taktično opravdava ponavljanje ponašanja koje povređuje. 
  7. Bar jedan od partnera implicira (bez navođenja) da druga strana nije kompetentna, pametna ili dovoljno obrazovana. Taj stav će vremenom opravdavati kontrolu i arogantno ponašanje. 
  8. Bar jedan od partnera odnosi se prema drugom inferiorno ili poremećeno na neki način. To će biti izraženo u povećanim negativnim i ponižavajućim načinima. 
  9. Bar jedan od partnera koristi sarkazam. Sarkazam je način izražavanja neprijateljstva na društveno prihvatljiv način. Ako jedan od partnera brani to, time što napada osećaj za humor drugog, zlostavljanje će gotovo sigurno postati sve otvorenije i nasilnije. 
  10. Bar jedan od partnera hoda po jajima da izbegne razočaravajući pogled drugog. Ako se jedan ili oba partnera pretvaraju i podešavaju ponašanje kako bi izbegli neprijatne razmene, suptilna ponašanja zlostavljanja već su započela. Vremenom, postajaće sve otvorenija.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Psychologytoday

Leave a Reply