Toksični roditelji

Posted by

Niko nema savršenu vezu sa sopstvenim roditeljima ili starateljima.

Ukoliko imate sreće, imaćete pozitivnu i zdravu vezu sa vašim roditeljima većinu vremena. Nažalost, za neke ljude – one sa toksičnim roditeljima – to nije moguće. Bez obzira koliko se vi trudili, ne možete imati međusobno zadovoljavajući odnos i odnos pun poštovanja, sa ljudima koji su emocionalno nezdravi.

Šta je toksičan roditelj?

Termin “toksičan roditelj ” malo je nebulozan i verovatno ga svi mi definišemo drugačije. Često, narcisi ili oni sa drugim poremećajima ličnosti ili mentalnim bolestima, zlostavljači, emocionalno nezrele osobe, alkoholičari ili zavisnici su roditelji koji su označeni kao toksični.

Mala deca, čak i ona sa toksičnim roditeljima, pretpostavljaju da su njihovi roditelji tipični. Bez bilo kakvih osnova za poređenje, vi mislite da druge porodice funkcionišu po istim disfunkcionalnim pravilima i da je svačiji roditelj okrutan, nedostupan, ili kontrolišući. Vremenom, međutim, shvatate da emocionalno zdravi roditelji pokazuju stvarnu brigu za dečija osećanja, ohrabruju ih da prate sopstvene snove, izvinjavaju se kada zabrljaju i pričaju o problemima na način pun poštovanja. Vi shvatate da su vaši roditelji drugačiji.

Toksični roditelji uzrokuju mnogo bola i trajne psihološke probleme deci. Dobra vest je da je moguće prevazići efekte toksičnog roditeljstva. Prvi korak je da budete svesni šta to zaista znači imati toksičnog roditelja i da prepoznate određene načine na koji su roditelji disfunkcionalni ili emocionalno nezdravi.

Znaci da imate toksičnog roditelja

U daljem tekstu nalaze se česti znaci toksičnog roditelja.

1) Egoistični su i imaju ograničen kapacitet za empatiju: Oni uvek stavljaju sopstvene potrebe na prvo mesto i ne uzimaju u razmatranje potrebe i osećanja drugih ljudi. Oni ne misle na to kako njihovo ponašanje utiče na druge i imaju poteškoće da razumeju kako se drugi ljudi osećaju.

2) Nepoštovanje: Oni ne uspevaju da se ophode prema vama, ni sa čak osnovnim nivoom poštovanja, učtivosti i ljubaznosti.

3) Emocionalno su reaktivni: Toksični roditelji često imaju poteškoće da kontrolišu sopstvene emocije. Oni preterano reaguju, “dramatični” su, ili su nepredvidljivi.

4) Kontrolišu: Oni žele da vam kažu šta da uradite, kada to da uradite i kako to da uradite. Toksični roditelji uvek žele da se oni pitaju. Krivica i novac često su načini na koji oni održavaju moć i kontrolu.

5) Ljutnja: Oni su surovi i agresivni. Ili mogu biti pasivno-agresivni – koriste tretman ćutanjem, podle komentare govore sebi u bradu ili namerno zaboravljaju.

6) Kritikuju: Ništa što vi uradite nikada neće biti dovoljno dobro za toksičnog roditelja. Oni nađu manu svemu.

7) Manipulativni su: Oni izvrću istinu kako bi oni sami izgledali dobro. Oni koriste krivicu, negiranje i trivijalizuju, kako bi dobili to što oni žele.

8) Koriste krivicu: Oni ne preuzimaju odgovornost za sopstveno ponašanje, neće posedovati svoj deo u porodičnoj disfunkcionalnosti i za sve će kriviti vas (ili drugo žrtveno jagnje).

9) Zahtevni su: Oni očekuju da vi ostavite sve kako bi izašli u susret njihovim potrebama. Ponavljam, oni nemaju obzira za vas, vaš raspored, ili vaše potrebe; sve je podređeno njima i onome što možete da učinite, kako bi ih uslužili.

10) Posramljuju vas: Oni se ponašaju tako loše (pričaju rasističke viceve, ulaze u fizičke obračune, flertuju sa vašim partnerom i tako dalje) da ste vi posramljeni što ste povezani sa njima.

11) Okrutni su: Toksični roditelji rade i govore stvari koje su direktno zlobne. Oni vas ismevaju, daju vam nadimke, ističu vaše nedostatke i namerno iznose stvari oko kojih ste vi osetljivi.

12) Nemaju granice: Oni upadaju u vaš lični prostor i ne prihvataju da ste odrasla osoba koja se u potpunosti odvojila od njih. Oni žele da znaju sve o vašem ličnom životu, oni stoje u vašem ličnom prostoru, otvaraju vaše mejlove, dolaze nepozvani, nude neželjene savete i potkopavaju vaše roditeljstvo.

13) Oslanjaju se na vas: Vaši roditelji se nezdravo oslanjaju na vas. Oni dele previše ličnih informacija sa vama (tajne ili detalje problema u braku ili seksualnog života, na primer) i oslanjaju se na vas da budete njihov primarni izvor emocionalne podrške.

14) Takmičarski su raspoloženi: Ne samo da oni uvek imaju potrebu da budu u pravu, oni se ponašaju kao da se takmiče sa vama. Pa, umesto da navijaju i da budu srećni zbog vašeg uspeha, oni će pokušati da vas nadmaše, umanje vaša dostignuća ili će vas ignorisati.

I poslednji znak da imate toksičnog roditelja je kako se vi osećate, pre nego, šta oni rade.

15) Vi se osećate loše kada pričate, provodite vreme ili mislite o njima: Vi se osećate lošije nakon susreta sa vašim roditeljima. Plašite se da pričate sa njima. I plašite se čak i da mislite o tome, da toksični roditelj može da uzrokuje da u vašem telu naraste tenzija i da vam proradi stomak. Bolne uspomene mogu izaći na površinu. Njihova negativna energija šteti svemu što dodirnu. Ako imate toksične roditelje, vi verovatno niste bili ohrabrivani da imate sopstvena osećanja, pa možda niste navikli da ih primećujete. Ipak, budite sigurni da ćete obraćati pažnju na sopstvena osećanja kakva god roditelji izazivali – ljutnu, tugu, krivicu, sramotu ili druge negativne emocije.

Svesnost vodi ka prihvatanju

Ako imate toksične roditelje, molimo vas da zapamtite da to nije vaša krivica. Bez obzira koliko oni pokušavali da vas okrive, vaši roditelji nisu “teški” zbog bilo čega što ste vi uradili.

Prepoznavanjem da roditelji imaju značajne probleme i da je mala verovatnoća da će se promeniti, otvara put ka prihvatanju. I kada prihvatimo ljude takvi kakvi jesu, oslobađamo sebe od borbe da pokušavamo da ih menjamo. Mi možemo da žalimo za gubitkom dobrog odnosa roditelj-dete, koji smo toliko želeli.

Prihvatanje je od velike pomoći u uspostavljanju mira. Ali čak i tada, veoma je stresno imati toksične roditelje i potrebne su vam strategije koje mogu da vam pomognu, prilikom nošenja sa roditeljskim disfunkcionalnostima.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Psychcentral

Leave a Reply