Kako se suočiti sa maltretiranjem na radnom mestu

Posted by

Kada se radi o maltretiranju na poslu, tu ne postoje brze popravke. Ipak, postoje neke stvari koje možete uraditi, kako bi se suočili sa takvim ponašanjem. Top tri stvari koje možete uraditi uključuju brigu o sebi, adresiranje maltretiranja i potraga za spoljašnjom podrškom. Evo i nekih ideja kako to možete postići.

 1. Brinite se o sebi

Naučite da prepoznate maltretiranje. Kada shvatite da vas neko maltretira, manje ćete kriviti sebe ili preuzimati odgovornost za nešto što nije vaša krivica. Zapamtite, maltretiranje je izbor koji siledžija pravi, a ne nešto neobjašnjivo u vama.

Shvatite da možete da promenite vaš odgovor. Iako je nemoguće promeniti nekoga ko ne želi da se promeni, vi možete promeniti način na koji ćete odgovarati. Odvojite neko vreme da razmislite o tome kako želite da rešite situaciju. Da li želite da potražite novi posao? Da li želite da prijavite incident? Da li želite da tražite premeštaj? Samo vi možete odlučiti kako želite da adresirate situaciju.

Naučite kako da postavite granice. Budite otvoreni i direktni sa siledžijom o tome kako planirate da se bavite njegovim ponašanjem. Naučite da budete čvrsti, samopouzdani i asertivni. Na primer, možete reći siledžiji, ako nastavi da vam preti sa otkazom i sa sabotažom vašeg posla, da ćete prijaviti njegovo ponašanje ljudskim resursima.

 1. Imenujte i adresirajte problem

Vodite dnevnik. Budite sigurni da ćete dokumentovati bilo koje neprikladno ponašanje. Ta informacija pomoći će menadžerima ili spoljnim organizacijama da preuzmu akciju. Budite precizni povodom toga što zapisujete. Uključite datum, vreme, lokaciju, incident koji se desio ili reči koje su izrečene i bilo koje svedoke događaja. Takođe može biti od pomoći da uključite i podatak kako ste se osećali ili kako je to uticalo na vas. Takođe bi trebalo da beležite detalje o žalbama koje ste podneli i odgovore koje ste dobili.

Napravite papirni trag. Ako primetite da je vaš posao sabotiran, budite sigurni da napravite papirni trag povodom toga šta radite i šta ste postigli. Ako siledžija pokušava da vas pritisne ili da smanji šanse za unapređenje, najbolji način da uzvratite je da budete sigurni da drugi budu u toku sa vašim projektima. Koristite mejlove, izveštaje i druga sredstva koja ćete deliti sa saradnicima i nadređenima o tome šta radite. Budite skromni u isticanju vaših dostignuća, ali budite sugurni da su ljudi svesni posla kojeg obavljate.

Prijavite incidente. Time što ćete biti tihi povodom maltretiranja daje siledžiji više moći i kontrole nad vama. Kada se budete osetili spremno, potrebno je da prijavite maltretiranje menadžeru, nadređenom, ili drugoj osobi na poziciji sa autoritetom. Ostanite smireni i držite sopstvene emocije pod kontrolom kada delite detalje povodom maltretiranja. Preterano uznemiravajuće žalbe odvlače pažnju i mogu učiniti da poruka bude zbunjujuća. Takođe, budite u skladu sa detaljima. Može biti od pomoći da unapred zapišete to što želite da kažete.

Trudite se da izveštaj bude relevantan. Drugim rečima, delite samo određene detalje o ponašanju siledžije. Nemojte praviti pretpostavke ili preterivati sa detaljima. I nemojte kritikovati siledžiju kao osobu ili mu davati nadimke na sastanku. To je neprikladno ponašanje koje treba da se adresira. Držite fokus na tome.

 1. Potražite pomoć od spolja

Pronađite pomoć za vašu situaciju. Prijavite siledžiju menadžeru ili nadređenom. Zastrašivanje je veliki problem kojim ne možete upravljati sami. Ako je siledžija vlasnik ili menadžer, razmotrite odluku da podnesete žalbu.

Okružite se sa ljudima koji će vas podržati. Pronađite ljude koji će razumeti šta doživljavate i koji će pružiti podršku. Pomaže da pričate o tome šta doživljavate, tako da ne treba da sve to držite unutar sebe.

Potražite profesionalnu pomoć ili idite na savetovanje. Time što ste meta siledžiji može imati ozbiljne posledice. To može uticati na raspoloženje, samopouzdanje i čak i na fizičko zdravlje. Budite sigurni da nađete spoljašnju podršku, posebno ako primetite da se osećate depresivno.

Zapamtite da niste sami. Mobing je široko rasprostranjen problem. Nemojte da dozvolite da vas definiše to što doživljavate. Umesto toga, nađite grupu za podršku u vašoj blizini ili stvorite novu sami.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Verywellmind

2 comments

 1. Ne znam kako ste zamislili ovaj blog, buduci da nema originalnih tekstova, ocekujete li komentare i rasprave 😊
  ali eto, imam iskustvo za podijelit pa kako bude: strucnjaci i grupe za podrsku vam nikad nece rec da ste zrtva mobbinga. Jako vole pricat o tome, zanimaju ih detalji, ‘sto su vam tocno govorili’ i ‘kako ste se vi osjecali zbog toga’, kad vas dovedu do suza, ne daju vam plakat. Ali nista nece poduzet s tim u vezi. Samo prozivljavate ponovo istu muku. Isto je s inspekcijom rada: to sto vi biljezite nema nikakvu pravnu vrijednost, oni to uopce niti ne citaju. Nadlezni mozda citaju ali samo u svrhu ogovaranja. Oni i tako ne rade nista. Opcije na kraju zaista jesu dat otkaz (opet uz prijetnje ‘a kad se procuje da si cinkaros…’) ili put Njemacka.

 2. Komentari su uvek, uvek dobrodošli na ovom blogu :), bez obzira što su tekstovi prevedeni. Zato slobodno, bez ustručavanja ostavite svoje mišljenje 🙂 – bitno je da se podele iskustva, možda će nekome jednog dana biti od pomoći.

  Zaista u nekim slučajevima jedino je rešenje dati otkaz. Ako se iscrpe sva druga moguća rešenja, ako i nadležni zanemaruju žalbe i ponašaju se potpuno neodgovorno (što nije retkost), onda je otkaz zaista jedino moguće rešenje. Iz mog iskustva veoma je bitno dati sve od sebe (u smislu detaljnog dokumentovanja svakog projekta na kom se radi, korišćenja mejla kao sredstva komunikacije tj. izbegavati dogovore putem telefona i preusmeriti komunikaciju na mejl). Kada neko ponižava, omalovažava i ne ceni nečiji rad, ostanak na takvom poslu na duže staze garantuje zdravstvene probleme. Znam i gde živimo i da je teško naći posao, ali znam i u kojoj meri takvo ponašanje može oštetiti nečiju psihu. I dalje se nadam da postoje firme koje su dovoljno odgovorne da rešavaju takvu vrstu problema – da li je to moje neiskustvo vreme će pokazati.

  Ne postoji samo jedan pristup na koji se može prići problemu, jer svaka firma je priča za sebe. U suštini sve se svodi na procenu atmosfere i sistema kako firma funkcioniše – da li je vredno boriti se ili ne.

Leave a Reply