Duhovna mudrost dolazi sa razumevanjem nekoliko neprijatnih istina

Posted by

Postoje različite vrste mudrosti koje utiču i koje nas vode u svakodnevnom životu. Mnogi od nas su upoznati sa tim nivoima učenja. Međutm, duhovna mudrost može zahtevati vreme i ogromnu količinu napora i razumevanja.

Siguran sam da ste čuli ljude kako pričaju o razlikama između mudrosti i intelekta. Takođe, postoje varijacije intelekta i mudrosti, što uključuje “knjišku pamet” i “ulično snalaženje”. Shvatate već. Ali postoji dublje otkrovenje koje se može naći u duhovnoj mudrosti. Tu možete stvarno naučiti ko ste vi i kako funkcionišete. Uz duhovnu mudrost, možete postići prosvetljenje.

Teški udarci duhovne mudrosti

Nije lako postići duhovnu mudrost. Potrebno je da izgubite sebe, kako bi se ponovo našli. Potrebno je da zatvorite fizičke oči, kako bi otvorili duhovne. To ide nasuprot svih stvari koje su poznate vašem telu. Postoji nekoliko neprijatnih istina koje se tiču duhovne mudrosti. Evo i nekoliko tih istina.

 1. Pronalaženje sebe nikada nije lako

Jedna neprijatna istina duhovne mudrosti, vrti se oko pronalaska sebe. Da, to je stara ideja i gotovo svi znaju za izraz. Pronalaženje sebe, međutim, uključuje neučenje, isto koliko i učenje. Ako ste uvek okruženi drugim ljudima, nećete biti sposobni da shvatite tu istinu i nađete vašu duhovnu svrhu.

Previše prepreka stoji na putu učenja ko ste vi – duhovno biće. Možete to što znate o sebi bazirati  na tome kako vas drugi doživljavaju i to je veliki uticaj. To je takođe jedna od stvari koju treba da prevaziđete i da se sa istom suočite. Veoma je neprijatno kada pronađete sebe, zato što mnogo puta treba da izgubite ljude i stvari da bi do toga došli.

 1. Razumevanje bola, tokom sopstvenog bola

Kada ste bili mlađi i neko vas je bez upozorenja i bez ikakvog razloga gurnuo na zemlju, da li ste tada bili ljuti? Da li vas je taj postupak povredio? Siguran sam da jeste, kao što sam i ja bio kada su mi se slične stvari desile. Osetio sam isti ljudski odgovor, kada me je neko uvredio, maltretirao i čak i zanemarivao. Sada da kažem nešto o istini koja će vas osloboditi.

Svako na planeti oseti bol u nekom trenutku. Svi trpe tugu i žalost i svako drugačije reaguje. Vremenom sam naučio, da kada je neko okrutan prema nekom, to ne znači uvek da su oni zli. Ponekad bol koji je nanet predstavlja nečiji odgovor na sopstveni bol.

Duhovna istina koja može biti teška je da oprostite sebi greške. Ali ako možete da razumete da neko pati, moći ćete bolje da osmislite odgovor na njihovu okrutnost prema vama. Ponekad, možete čak izraziti vaše opraštanje i pokušati da shvatite njihove teškoće.

 1. Upravljanje odgovorima

Jedna od najtežih stvari koje treba da usavršite je samokontrola. Kao što ste naučili da prepoznate bol kod drugih, morate da naučite da kontrolišete sopstveni odgovor. Treba da naučite da ostanete smireni tokom vremena kada pokušavate, posebno kada vam se čini da sve ide loše.

Time što ste sposobni da kontrolišete sopstvene emocije sprečava širenje negativne energije na druge. Energija funkcioniše i na pozitivan i na negativan način i time što ste sposobni da izaberete viši put, promoviše pozitivnu energiju i poboljšava celokupnu atmosferu.

 1. Biti u sadašnjem trenutku

Pretpostavljam da “biti u sadašnjem trenutku“ ne zvuči toliko teško, ali jeste. Da li ste ikada pokušali da radite nešto i da samo mislite na taj zadatak? Da li sada shvatate na šta mislim? Mnogo je teže nego što mislite da se posvetite tome šta radite u sadašnjem trenutku.

Ako to možete da uradite, možete izbeći da propustite život, čak iako se samo radi da u sadašnjosti ispijate kafu. Treba da sačuvate taj trenutak, da probate i bogat i gorak ukus vašeg toplog pića. Treba da budete OVDE SADA i da ne živite u budućnosti, zanemarujući jednostavnost i lepotu svakog trenutka i zadatka.

 1. Osetiti bol

Naš prvi instinkt kada osetimo bol je da pobegnemo od njega. Bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom bolu, pokušavamo da izbegnemo osećanje istog, koliko god je to moguće. Evo i istine! Da bi zaista iskusili mudrost, morate biti prisutni u bolnim trenucima.

Kada nešto boli, treba to i da osetite, ispitate i dopustite da prođe kroz vaše biće. Morate da se suočite sa svim onim što srce donosi i da zatim procesuirate sopstvena osećanja.

Sledeći korak, nakon bola, je da naučite kako da se izlečite. Da bi se pravilno izlečili, prvo morate osetiti bol i dopustiti da se lečenje prirodno desi.

 1. Rad na suštinskom uzroku

Svako pitanje, svaki problem i svaka situacija ima svoj suštinski uzrok. Nažalost, provodimo previše vremena pokušavajući da otklonimo simptome, kako bi ublažili bol. Brzo okrećemo leđa situaciji, da bi izbegli bol. Opet, bol se izbegava u korist brze popravke, dok realno rešenje leži u originalnom uzroku problema.

Neprijatne istine otkrivaju se prilikom traženja odgovora. Ti odgovori mogu ponekad doći od duboko ukoronjenih problema iz detinjstva. To su uzroci koji su duboko ukorenjeni i treba ih analizirati i razbijati, da bi ih razumeli. To je duhovna mudrost u najsretnijem obliku.

Duhovna mudrost zahteva snagu

Postoji potreba za snagom u mnogim oblastima života, ali kada se radi o duhovnoj mudrosti, to je potpuno drugačiji nivo. Iako ove istine mogu izgledati grubo i obeshrabrujuće, one vode ka prosvetljenju.

Bez brige, potrebno je vreme da dostignete te nivoe svesnosti i njima se može prići, onda kada budete bili spremni da rastete. U međuvremenu, uživajte u sebi – počnite tako što ćete učiti ko ste vi i zatim krenite odatle. Vremenom, shvatićete koliko ste postigli i kako je duhovna mudrost ostavila svoj otisak u vašem životu.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Learning-mind

6 comments

 1. alone je navodno postalo od all one (biti sam je isto sto i biti cjelovit) – ovo prepusujem od dr. pinkola estes, jungovske psihoanaliticarke (nastavno na prethodne postove 😊)
  sto se ne bavite radije izvorima, nego sto prevodite prilagodjene tekstove? vjerujem da bi bilo korisnije i zanimljivije.

 2. Odličan predlog 🙂 Potražiću… Sve više me interesuje tema duhovnosti, ako imate predloge boljih i kvalitetnijih tekstova, zamolila bih Vas da mi linkove pošaljete putem mejla. Zahvaljujem još jednom 🙂

  I samo da budem sigurna da li smo se razumeli, kada mislite na izvore, da li mislite na lična iskustva ili stručne tekstove? Ako se radi o prvom, smatram da nemam još dovoljno iskustva da o toj temi pišem iz istog. Ako se radi o drugom – naći ću.

  1. ok. dakle, otac psihoanalize se posluzio sofoklom i euripidom kao izvorima: kad procitate edipa ili elektru ili antigonu vidite koliko je bio u krivu. moderna psihologija je uljez na podrucju duhovnosti, to vam je jasno. npr. jos u starom zavjetu imate detaljne opise stanja tjeskobe i uninija. pogledajte knjigu o jobu ili neki od davidovih psalama. protuotrov je prihvacanje. okretanje sebi, odnosno bogu (u sebi), a to je najlakse u samoci. jung je za razliku (od frojda) trazio mudrost na istoku, ali prilagodba na zapadni nacin razmisljanja bas nije uspjela (pogledajte zlatni cvijet), ali zato ima zanimljivih sljedbenika – prije spomenuta pinkola estes.
   pretpostavljam da ste introvert, zna se cesto mijenjati za sramezljivost ili depresiju, pa mislim da ce vam bit zanimljiva susan cain: na quietrev imate dosta psiho testova. kao i tekstova. pa i za prevodjenje, zasto ne? 🙃
   sto se duhovnjaka tice, sama se trenutno zabavljam zamkom duse sv tereze avilske, a od zivucih, jako mi, jako pase mooji.
   ispricavam se zbog ortografije. puno srece u daljem bloganju! 😊

 3. Dali ste mi teme za ramišljanje, a toga meni nikad nije dosta. Hvala, hvala, hvala 🙂 I naravno bacam se na čitanje, čitanje i čitanje…

Leave a Reply