Razlike između zavisti i ljubomore

Posted by

Pitajte deset različitih ljudi i verovatno ćete dobiti deset različitih pogleda i odgovora na to kako se emocije zavisti i ljubomore razlikuju. Ispostavlja se da se psiholozi slažu oko prilično jasne razlike.

Zavist se javlja kada nemamo željenu stvar u kojoj uživa neko drugi.

Ljubomora se javlja kada nečemu što već posedujemo (obično se radi o posebnom odnosu) preti treća osoba.

I dakle, kod zavisti imamo situaciju u kojoj učestvuju dve osobe, dok kod ljubomore imamo situaciju u kojoj učestvuju tri osobe. Zavist je reakcija na nedostatak nečega. Ljubomora je reakcija na pretnju od gubljenja nečega (obično nekoga).

To zvuči poprilično jasno, pa čemu onda konfuzija?

Prvi problem tiče se reči “ljubomora” (ali ne i reči “zavist”). Ako pitate ljude da opišu situaciju u kojoj su se osećali ljubomorno, verovatnije će navesti iskustvo zavisti (npr. “Voleo/la bih da izgledam kao on/ona”) nego ljubomore (npr. “moja devojka igrala je sa atraktivnim muškarcem”). Prirodno, to stvara osećaj da su ljubomora i zavist slične emocije – iako se zapravo poprilično razlikuju.

Stoga, kada neko kaže, “Baš sam ljubomoran/na,” ne znate da li on ili ona doživljavaju zavist ili ljubomoru u datoj situaciji – osim ako se ne pruži više sadržaja povodom iste (npr. “Osetio sam ljubomoru kada sam video da moja devojka igra sa atraktivnim muškarcem”).

Drugi problem je u tome što zavist i ljubomora često putuju zajedno. Koja vrsta pažnje suparnika vašeg partnera će verovatnije stvoriti ljubomoru? To je suparnik sa karakteristika na kojima ćete takođe verovatno zavideti – to jest, atraktivni suparnik.

To znači da kada osećate ljubomoru, često osećate i zavist.

A ipak zavist i ljubomora nisu iste emocije. Zavist, neugodna kao što može biti, obično ne nosi sa sobom osećaj izdaje i rezultirajućeg ogorčenja, na primer. Ljubomora ne mora sadržati akutni osećaj inferiornosti (ako suparnik nije zavidan).

Jedno je sigurno – teško da postoji intenzivnije, neugodnije emocionalno breme od reakcije izazvane viđenjem voljene osobe kako pokazuje interesovanje ka suparniku kome zavidite. Mešavina ljubomore i zavisti veliki je udarac za emocionalno stanje osobe.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Psychologytoday

Leave a Reply