Nekoliko strategija koje otkrivaju kako oprostiti

Posted by

Iako opraštanje donosi mnoge koristi, posebno za  ‘opraštača,’ nije uvek lako oprostiti. U stvari, mnogi ljudi koji bi voleli da otpuste ljutnju i da oproste, zbunjeni su pitanjem kako da oproste. I dok svako ima jedinstvenu perspektivu kako oprostiti, sledeće strategije pokazale su se kao efikasne za različite ljude.

Izrazite osećanja

U razmišljanju kako oprostiti nekome, može ili ne može biti od pomoći da izrazite osećanja drugoj osobi. Ako vam je veza bitna i želite da je zadržite, može biti veoma korisno da kažete drugoj osobi – nepretećim jezikom – kako su njihovi postupci uticali na vas. Ako osoba više nije deo vašeg života, ako želite da prekinete vezu, ili imate razlog da verujete da će stvari biti mnogo gore ako imenujete situaciju direktno, možda ćete želeti jednostavno samo da napišete pismo i da ga pocepate (ili spalite) i nastavite dalje. I dalje može biti od pomoći da izrazite vaša osećanja putem reči kao deo procesa otpuštanja. Ljudima nije potrebno da znaju da ste im oprostili; oproštaj je više za vas, nego za drugu osobu.

Potražite pozitivno

Vođenjem dnevnika povodom situacije u kojoj ste bili povređeni ili gde ste pogrešili, može vam pomoći da procesuirate šta se desilo i da nastavite dalje; međutim, način na koji pišete povodom toga i na šta birate da se fokusirate čini svu razliku u tome koliko lako postaje da oprostite. Istraživanja pokazuju da vođenjem dnevnika povodom dobrobiti koje ste izvukli iz negativne situacije – pre nego da se fokusirati na emocije koje okružuju taj događaj, ili pisanjem o nečemu nepovezanom – može vam zapravo pomoći da oprostite i nastavite dalje mnogo lakše. Zato uzmite olovku i počnite da pišete dnevnik.

Kultivišite empatiju

I dok ne morate da se složite sa nečim što vam je druga osoba uradila, kada radite na tome kako da oprostite, često pomaže da uskočite u cipele druge osobe. Istraživanja su pokazala da je empatija, posebno kod muškaraca, povezana sa opraštanjem i da može olakšati proces. Umesto da ih vidimo kao ‘neprijatelje,’ pokušajte da razumete faktore sa kojim su se suočavali i nosili. Da li prolaze kroz posebno težak period u životu? Da li ste ikada načinili slične greške? Pokušajte da zapamtite kvalitete druge osobe, pretpostavite da njihovi motivi nisu sa svrhom uzrokovali vašu bol (osim ako nemate drugačije pokazatelje) i možda ćete naći lakši način da im oprostite.

Zaštitite sebe i nastavite dalje

Jedan od mojih omiljenih klišea je: ‘Prvi put, neka te je sramota; drugi put, neka je mene sramota.’ Ponekad je teško oprostiti ako osećate da vas oproštaj ostavlja istom negativnom tretmanu u budućnosti. Važno je da razumete da oproštaj nije isto kao i odobravanje radnje koja vas je povredila i da je ok (i ponekad ključno) da uključite planove da se zaštitite u budućnosti kao deo vašeg procesa opraštanja. Na primer, ako imate saradnika koji stalno krade vaše ideje, umanjuje vaš doprinos ispred grupe, ili vas ogovara, takvo negativno ponašanje može biti teško oprostiti.

U stvari, opraštanjem nekome ko vas stalno povređuje nije nužno dobra ideja za vaše sopstveno emocionalno zdravlje, u svakom slučaju. Međutim, ako napravite plan da adresirate i imenujete ponašanje sa ljudskim resusima, otpuštanjem ljutnje i pokušajima da oprostite doneće vam koristi, bez izlaganja budućem zlostavljanju. Ne morate da nosite ljutnju u sebi da bi zaštitili sebe.

Potražite pomoć, ako je potrebno

Ponekad može biti teško zaboraviti prošlost i oprostiti, posebno ako su povređujući postupci bili traumatični. Ako i dalje imate poteškoća da oprostite nekome ko se loše poneo prema vama na određeni način, možda ćete imati više uspeha u saradnji sa terapeutom, koji vam može pomoći da poradite na sopstvenim osećanjima na dubljem nivou i da vas lično podrži tokom procesa.

Kada ste povređeni, shvatanje kako oprostiti može biti veoma teško. Ove strategije mogu biti od pomoći u vašem putovanju otpuštanja i oslobađanja stresa iz prošlosti.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Verywellmind

Leave a Reply