Znaci nezdravog roditeljskog pritiska

Posted by

Svako s vremena na vreme oseća pritisak od strane roditelja, ali postoji tačka kada taj pritisak šteti i kada postaje toksičan.

Roditelji su ti koji nas vole, koji se brinu za nas i mali roditeljski pritisak je prirodna stvar. Oni žele da uspemo i postanemo najbolja verzija nas samih.

Ipak, ponekad roditelji mogu umesto pomoći da nanesu više štete. Određeni roditeljski pritisak je važan kako bi nam pomogao da uspemo i kako bi usadio jaku radnu etiku dok odrastamo. Zbog toga je prilično teško razumeti kada pritisak roditelja pređe iz ohrabrujućeg u štetan.

Pretpostavljamo da je sve što naši roditelji rade pozitivno, jer se radi o našim roditeljima koji nas vole. U daljem tekstu objašnjeni su znaci koji ukazuju na roditeljski pritisak i kako se možemo efikasnije nositi sa tim.

  1. Nedostatak motivacije

Ironija u guranju dece ka uspehu kreira paradoks u kome deca povezuju težak rad sa roditeljskim pritiskom. Ne razvijaju svoju radnu etiku, jer ne rade na sopstvenom cilju, već rade da udovolje roditeljima.

To je štetno u periodima dok odrastaju, kada roditelji nisu tu da ih guraju. Nedostajaće im održiva motivacija tokom daljeg školovanja i u poslu, umanjujući šanse za budući uspeh.

Deca pod preteranim roditeljskim pritiscima takođe vremenom mnogo više udovoljavaju željama svojih roditelja. To zamenjuje samostalno razmišljanje i prosuđivanje, što utiče na njihove sposobnosti za rešavanje problema i potrebu za samopouzdanjem.

Sveukupno, previše roditeljskog pritiska može ukloniti sposobnost deteta da unutar sebe traži snagu i motivaciju. To će ih na kraju zadržavati u njihovim budućim naporima.

  1. Neuspeh se oseća kao kraj sveta

Deca koja se suočavaju sa nepopustljivim roditeljskim pritiskom počinju snažno da povezuju sopstveni identitet sa ocenama ili sportom kojim se bave. Ako se to previše ukoreni u ličnost, neuspeh u akademskim krugovima ili sportu može prouzrokovati da njihova ličnost takođe propadne.

Dvostruko je veća šansa da će deca, koja se suočavaju sa previše roditeljskog pritiska, patiti od mentalnih problema kao što su anksioznost i depresija.

  1. Suviše dobro da bi bilo istinito

Najgori efekat prevelikog roditeljskog pritiska je kod one dece koja izgledaju potpuno srećno i uspešno. Ta se deca zapravo kriju ispod lažne fasade i lažnog osećaja sebe. Tinejdžeri koji su primorani da uspeju u školi neće razviti pravi osećaj ko su kao ličnosti.

To će voditi krizi identiteta u budućnosti, kada budu imali manje roditeljskog pritiska da održavaju fasadu.

Bez realnog prihvatanja dece kao individua, teško da će ona prihvatiti sebe. Kao rezultat svega toga, to može voditi različitim mentalnim problemima i nepromišljenostima.

Kako se nositi sa previše roditeljskog pritiska

Kao dete

Ako se trenutno suočavate sa previše roditeljskog pritiska kod kuće i hoćete da se suočite sa problemom, vreme je da popričate sa roditeljima. Pokušajte da ostanete pribrani i zamolite roditelje da poštuju vaše stavove na početku razgovora. Verovatnije je da će roditelji uzeti u razmatranje mišljenje sopstvenog deteta kada ono zrelo pristupi konverzaciji.

Budite jasni povodom sopstvenog stava, ali nemojte zaboraviti da je roditeljima takođe potrebno malo uveravanja. Ako vam je potrebno da se malo povuku što se škole tiče, uverite ih da nećete dozvoliti da vašm ocene budu lošije. Ako imate alternativnu ideju za kurs na fakultetu ili ako želite da pauzirate godinu, istražite sve opcije i prezentujte ih sa dokazima povodom vaše alternative.

Pokazujući da ste dovoljno zreli da razumete sopstvene odluke i prihvatite njihove posledice, zavrediće poštovanje. Time ćete uvideti da roditelji više prihvataju vaše stavove.

Budite spremni na kompromise. Dozvolite im da prate ocene ili da učestvuju u istraživanju sa vama. Na kraju, roditelji samo žele da budu uključeni pri izboru najboljeg puta za svoju decu. Dozvolite im da daju sopstveni doprinos, jer će im to pomoći da se osećaju kao da vam pomažu na vašem putu.

Kao odrasla osoba

Ako ste patili od prevelikog roditeljskog pritiska kao dete i trpite posledice kao odrasla osoba, važno je da shvatite izvor patnje. Ako je vaše samopouzdanje primilo udarac, ili niste u potpunosti sigurni ko ste kao individua, odvojite neko vreme da pronađete stvari u kojima uživate. Stvorite uspeh u pronalaženju novih stvari i pronalaženju u čemu ste dobri.

Ukoliko vam nedostaje radna etika i dalje je moguće da je ojačate. Vežbajte radeći uz nagrade, kako bi izgradili motivaciju i koncentraciju.

Veze dete-roditelj mogu biti neverovatno komplikovane. To je pažljiva ravnoteža između podrške i ohrabrenja i oba mogu lako da skliznu i u tetošenje i u pritisak.

Izjašnjavanje sopstvenih pogleda i stavova može delovati zastrašujuće, ali je deo odrastanja. Roditelji se trude najbolje što znaju da vaspitaju svoju decu. Ponekad je roditeljima potreban mali nagoveštaj od deteta da im pomogne da ispravno i postupe.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Learning-mind

Leave a Reply