Kako da naučite da volite sebe

Posted by

Toliko popularnih članaka o samopomoći sugerišu da mi mora “da naučimo da volimo sami sebe”.  To je dobar savet, ali kako tačno to i da uradimo?

To nije jednostavno: Često verujemo da mi zaista volimo sebe, a ipak naši postupci i reakcije i naši životi, sugerišu suprotno. Ipak, ljubav prema sebi neophodna je za lični rast, do ispunjenja sopstvenih snova i za razvijanje zdravih, srećnih veza sa drugim ljudima. Umesto što samo pokušavate da nagovorite sebe da imate ljubav prema sebi, podstičite saosećanje sa ova tri praktična koraka:

  1. Vodite računa o sebi, koliko i o drugim ljudima.

To zvuči jednostavno, ali mnogi od nas jednostavno ne rade to, zato što mislimo da smo sebični ili da naše sopstvene potrebe nisu bitne. Bitne su. Nije sebično da se brinete o sebi. Saosećanje prema sebi znači pokazivanje brige za sopstvena osećanja kao i za osećanja drugih ljudi. Ophodite se prema sebi, kao što bi se ophodili prema svojoj deci ili najboljem prijatelju – sa blagošću, brigom i saosećanjem.

      2.  Održavajte svoje granice. 

Napišite listu stvari koje su vam emocionalno potrebne, stvari koje su vam važne i koje vas uznemiravaju ili povređuju vaša osećanja, kada se ignorišu ili krše. One mogu uključivati slušanje; potrebu za saosećanjem kada ste povređeni; da se slavi kada uspete; dobijanje ljubavi i nežnosti bez traženja; da se brinu o vama; i saznanje da se možete na nekoga osloniti. Ono što je za vas važno, je važno. I kada neko ignoriše nešto što je vama važno ili pređe vašu granicu, znaćete – zato što boli. Ne ignorišite to. Vaša osećanja su tu da vam kažu šta je dobro, a šta nije.

Dozvolite ljudima da znaju koje su vaše granice i šta ćete, a šta nećete tolerisati. Ako se osoba izvine, možete im oprostiti. Ako to ne urade, ili nastave da ignorišu vaše granice i potrebe, potrebno je da stvorite posledice. Na primer, ako kažete partneru da vam je potrebno da vas sasluša i da prihvati vaša osećanja kada pričate o nečemu, ali on vas neprekidno ignoriše ili govori da pređete preko toga, treba da na to odgovorite sa odgovarajućom akcijom, kao što je pronalaženje nekog drugog kome bi se poverili. Takođe je potrebno da razmotrite odnos. Odnosi treba da budu dvosmerna ulica i trebalo bi da dobijate svoje potrebe za ljubavlju, prihvatanjem i poštovanjem isto kao i druga osoba. Biti samopouzdan i preuzimati akcije koje bi zadovoljile vaše sopstvene potrebe izgradiće vaše samopouzdanje zato što ćete tako ojačati verovanje u sebe i u druge ljude, da zaslužujete da budete voljeni i negovani.

       3. Uradi ono što treba da uradiš da bi bio/bila ti

Prvo, šta utiče da se osećate dobro. Nije bitno šta je to, ali postanite svesni kako se osećate kada radite stvari. Osećate li se iscrpljeno na poslu, ali uzbuđeno kada ste u bašti? Osećate li se radosno kada čitate svojoj deci? Ispunjeno kada pišete poeziju ili volontirate? Pronađite šta je to što čini da se osećate dobro i radite to, onoliko često koliko možete. Osećaj dobre volje je sve što vam je potrebno da radite to što volite da radite. I što više budete radili te stvari, srećniji ćete biti. Ako to znači da treba da odustanete od nečeg drugog, neka bude tako. Možda vam je potrebno da provedete više vremena sami ili da u rasporedu svakog vikenda napravite prostor da posetite umetničku galeriju, kako bi napunili baterije. Možda vam je potrebno da uštedite nešto novca da kupite četke i farbu, ili da pitate vašu porodicu da se sama snađe na par sati, dok idete u dužu šetnju kako bi otpustili stres. Možda vam je potrebno da se priključite nekom klubu kako bi sreli ljude sličnih razmišljanja koja će vas inspirisati. Uradite ono što je potrebno da uradite, da bi vi bili Vi i ne dozvolite da vas neko krivi, kritikuje ili odgovori od toga, zato što misle da ste sebični, blesavi ili sumanuti. Bolje ćete se osećati, bićete u mogućnosti da zaista budete tu za druge – i volećete sebe više. Možda čak i zavolite sebe.

Sve te stvari će vam pomoći da razvijete dublji osećaj dostignuća, osećaj ponosa u tome šta radite i ko ste vi i spoznaju da ste vredna, talentovana, sposobna, dopadljiva osoba koja zaslužuje da bude voljena. I najvažnija osoba koja u to veruje ste vi sami.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Psychologytoday

2 comments

Leave a Reply