Pronalaženje mira u mračnim uglovima života

Posted by

“Um se može kretati u hiljade različitih pravaca, ali na ovom prelepom putu, ja koračam u miru. Sa svakim korakom, vetar duva. Sa svakim korakom, cvetovi cvetaju.”

Lako je osećati se smireno i pozitivno kada sunce sija i kada se život odvija onako kako želimo. Drugačije je kada ste sami, uplašeni, bolesni, ili toliko umorni da imate problem da ujutro ustanete iz kreveta.

Kao neko ko je tri puta preživeo rak, znam ponešto o suočavanju i nošenju sa teškim vremenima. Znam kako je osećati se iscrpljeno i beznadežno, ali takođe sam naučila i da je moguće naći trenutke mira i svetla čak i u najtežim okolnostima. I vi to možete.

Evo i šest tehnika koje su mi pomogle da pronađem svetlo kada su stvari postajale teške. Nadam se da će vam doneti isti osećaj mira i lakoće koje su i meni donele.

  1. Prestanite da se pretvarate da je sve u redu.

Ako stvari ne idu dobro, priznajte to.

Prestanite da osuđujete sebe zato što se osećate umorno, anksiozno, ili jadno. Umesto što vičete na sebe da ne budete uznemireni zbog traume ili nevolje, razgovarajte sami sa sobom sa istim razumevanjem i poštovanjem koje bi upotrebili kada pričate sa vašim prijateljima ili porodicom.

Recite sebi da imate svako pravo da se osećate tako kako se trenutno osećate, ali da su ta osećanja poput plime. Dođu i odu. I iako su danas stvari teške, da ste i vi jaki, takođe. Prošli ste kroz teška vremena i ranije. Proći će i ovo i sutra će biti bolji dan.

  1. Poklonite sebi dar življenja iz sata u sat.

Kada sam prolazila kroz hemioterapiju zbog raka dojke, plašila sam se da neći imati snage da izdržim šestomesečno lečenje. I onda sam došla na ideju da živim svoj život iz sata u sat i tada se sve promenilo.

Evo kako to funkcioniše:

Hajde da kažemo da je sada 13:15h. Sve što treba da uradite jeste da se usresredite najbolje što možete sve do 14h. To je sve. Ne morate da se brinete šta ćete praviti za večeru. Svakako se nećete brinuti povodom sastanka koji imate sledećeg utorka, ili da treba da zamenite stari auto.

Samo treba da pregurate taj jedan sat, sigurni u saznanju da će se sledeći sat i svi sati nakon toga pobrinuti sami za sebe.

To zvuči jednostavno, ali življenje po tom receptu pomoglo mi je da preguram neke veoma teške dane. Pa hajde, pokušajte i vi to i uvidite kako ta promena može da vam pomogne da lakše pregurate teška vremena.

  1. Usresredite se na ljubav prema sebi.

To je vreme da se ophodite prema svom telu i duhu sa snažnom ljubavlju prema sebi.

Slušajte svoje telo i dajte mu sve što je potrebno da ostane zdravo.

Pobrinite se da se dovoljno odmarate. Idite u krevet rano. Dremajte.

Uzmite slobodno popodne i radite nešto što vam ispunjava srce. Idite u šetnju po šumi, na plažu, ili čitajte knjigu.

Jedite najbolje što možete, ali nemojte se prekorevati ako ne možete da pojedete svo povrće ili kolač.

Krećite se na načine koji su dobri za vaše telo. I krećite se što je češće moguće. Čak i desetominutna šetnja ili lagano istezanje mogu poboljšati vaše raspoloženje.

Podržite vaše zdravlje i duh rečima punim ljubavi i akcijama tokom dana.

Podsećajte sebe tokom dana na koliko razloga i načina želite da volite sebe.

Moj omiljeni način da se brinem o sebi kada stvari postanu teške je topla kupka ili tuširanje. Volim da odvojim vreme da se pobrinem za svoj duh i telo. Volim da se relaksiram i dozvolim vodi da odnese moje brige. Za mene, kupanje je savršen način da okončam težak dan.

  1. Uposlite se.

Nemojte samo sedeti i brinuti se, uradite nešto. Čak iako nemate puno energije i dalje možete učiniti nešto malo da ulepšate sopstveni život.

Očistite orman, kuću. Čitajte nešto. Naučite nešto. Započnite projekat, završite projekat. Vezite, pletite, gradite, pišite, istražujte, pružajte, delite.

Ja volim da šetam ili da se zaputim u kuhinju da kuvam, ali nije bitno šta ćete raditi. Ono što je bitno je da preuzmete jednu sitnu akciju kako bi se vratili na put da se osećate bolje.

  1. Budite zahvalni.

Odvojite malo vremena svakog dana da se fokusirate na sve prelepe stvari koje već imate u vašem životu.

Čak iako ćete se možda osećati da nemate ništa na čemu bi bili zahvalni, obećavam vam, da ćete otkriti da ste okruženi obiljem čuda. Trik leži u tome da potražite te male luksuze u vašem danu, trenutke iznenadne radosti, boje, zvukove i lepotu sveta koji vas okružuje. Pronađite ih i slavite ih svim srcem.

Dok prolazite kroz dan, tražite stvari u kojima se osećate dobro. Uživajte u stvarima poput topline i udobnosti jorgana oko vaših ramena, ritma vaše omiljene muzike, sjaja jutarnjeg neba, slatkoće hrskave jabuke.

Uvidite koliko tih neverovatnih stvari možete pronaći. Igrajte se kako bi našli više tih stvari danas, u odnosu na jučerašnji dan. Igrajte tu igru sa ljudima iz vaše okoline i uvidite koliko ta jednostavna aktivnost menja vaš život.

Ako i dalje imate problem da nađete dobre stvari u vašem životu, dovršite sledeće fraze:

Uživam kada vidim…

Uživam kada čujem….

Uživam kada radim….

Uživam kada znam….

Uživam kada sam sa….

Tako mi je drago povodom….

Volim….

Tako mi je drago što mogu….

Zahvalan/na sam za…

Radujem se…

Kada počnete da tražite i počnete da pričate o stvarima zbog kojih ste zahvalni, počinjete da privlačite sve više tih prelepih stvari u vaš život.

  1. Pogledajte gore i dišite.

I na kraju, kada ste anksiozni, depresivni, ili na kraju vaše duhovnosti, sve što je potrebno da uradite da bi se momentalno osetili bolje je da pogledate gore. Prosto podignite pogled prema nebu ili ka bilo čemu iznad vaše glave. Na trenutak osetite povezanost sa univerzumom.

Zatim duboko udahnite. Kako nastavljate duboko da dišete, primetite kako osećaj opuštenosti započinje u ramenima i nastavlja da se spušta niz kičmu. Osetićete kako se mišići opuštaju i lakoću koja ispunjava vaše telo.

Sa sledećim izdahom, ponavljajte frazu, “Sada ispunjavam sopstveno telo mirom i svetlošću.” Kada izdišete, osetite kako se telo opušta i relaksira dok to ponavljate, “Otpuštam teret straha i brige.”

Ponavljajte dok ne budete potpuno opušteni. Zatim uvedite taj osećaj mira u rutinu tokom dana, u saznanju da možete da ponavljate te tehnike onoliko puta koliko vam bude potrebno da unesete osećaj mira u vaše srce, bez obzira šta se oko vas dešava.

Možda nije moguće izbeći mračne dane u životu, ali je uvek moguće uvesti malo svetla u tu tamu i mira u sopstvenu dušu, time što ćemo izabrati prihvatanje, zahvalnost, usresređivanje i ljubav.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Tinybuddha

Leave a Reply