Kako se nositi sa užasnim roditeljima

Posted by

Užasni roditelji postoje u svim tipovima porodica, velikim, malim, bogatim, pametnim, siromašnim ili borbenim. Ipak i dalje je tabu tema razgovarati o životu sa groznim roditeljem. Ako vašem prijatelju ide dobro sa njegovim/njenim roditeljima, ili se vaši roditelji dobro prikazuju u javnosti, vaše ponašanje može izgledati veoma nelojalno.

Život sa užasnim roditeljem oblast je u kojoj se dugo ne zadržava i ne zalazi i mi smo odlučili da o tome pričamo kako bi pomogli njihovoj deci da se snađu.

Roditelji dolaze u svim oblicima i veličinama. Niko od njih nije savršen. Kao što naravno to nisu ni deca. Neslaganja su normalna. Na jednom kraju skale uobičajeno brižan roditelj može svaliti sopstveno loše ponašanje na dete, ali kada isto prođe često će se detetu izviniti. Takođe, oni mogu biti i strogi. Na drugom kraju skale mali procenat roditelja je nasilan i/ili seksualno zlostavlja sopstvenu decu. Ako je to vaše iskustvo potrebno je da što pre potražite pomoć.

Kako prepoznati većinu tipova užasnih i teških roditelja?

MAJKE

Majke koje kontrolišu – žele da vode tvoj život i drže te na tankom povocu. One će govoriti šta treba da uradiš i kako treba da se ponašaš i očekivaće potpunu poslušnost. Ako se povodom neke situacije koju ne odobravaju izjasniš i odlučiš drugačije, najverovatnije će se naljutiti i eksplodirati.

Nadmoćne majke – bez pitanjadonosiće odluke u vaše ime. Govoriće vašim prijateljima da ne možete da izađete. Otarasiće se odeće koju nosite, a koja im se ne sviđa. Čini se da uvek traže negativno u svemu što uradite ili kažete.

Narcisoidne majke – često su zaokupljene same sobom, promenljivog su raspoloženja, nepredvidljive i često haotične. Njihova raspoloženja možda neće imati nikakve veze sa vama, ali ćete vi biti njihova vreća za udaranje. Najverovatnije će negirati da su rekle ili uradile nešto, bez obzira na dokaze. Argumenti često postaju zamršeni i haotični i retki su, jer je ovaj tip roditelja često iracionalan.

Ljute majke – su superkritične i pronalaze grešku u gotovo svemu što uradite i kažete. Njihova preterana reakcija pretvara male stvari u katastrofu. Stalno se drže gunđanja povodom nečega što ste davno uradili. Najverovatnije će reći ‘ti nikada ne uradiš …’  ili  ‘ti uvek uradiš… iako ništa od toga nije istina. Ne priznaju i ne prihvataju vaš uspeh ili kada stvari idu dobro.

Zavidne majke – nedostaje im nešto u sopstvenom životu, pa žele da žive život kroz vas. Ali ako postignete nešto što su one želele da urade u svojoj prošlosti osetiće se neadekvatno i spuštaće vas. Ako ne uspete u nečemu, one će biti podjednako kritične, zato što to ističe njihova razočarenja.

Majke koje zanemaruju – emocionalno su distancirane, nedovoljno brižne i nemarne. Veoma se nisko kotirate u njenim prioritetima i imaju malo interesovanja ili strpljenja da slušaju bilo kakve vaše probleme. Često su zaokupljene sopstvenim životom, da se čak i ne trude da sakriju da nemaju vremena za vas. Prepuštanje deteta da se brine samo o sebi na određeno vreme može biti pozitivno, ali zanemarivanje koje ovaj tip majki ponavlja utiče da se dete oseća nevoljeno i neželjeno, dok kombinacija oba može učiniti da se oseća jako loše.

Preterano submisivne majke – osećaju da njihov muški partner treba da donosi odluke o svemu kod kuće, uključujući i stvari koje se tiču dece i uvek ga podržavaju. To znači da neće stati na vašu stranu ili da će vaše potrebe staviti na prvo mesto. Mogu biti toliko zastrašene od strane oca da im nedostaje hrabrost da zaštite dete i/ili da stanu na očevu stranu.

OČEVI

Grozni očevi dele karakteristike sa groznim majkama, ali zbog njihove fizičke snage nošenje i suočavanje sa njima može biti zastrašujuće.

Narcisoidni očevi – su egocentrični, imaju preuveličane ideje o sopstvenoj važnosti, osećaju se superiorno i insistiraju da budu u centru pažnje. Oni više brinu o tome šta će kolege i ortaci misliti o njima, nego sopstvena deca. Mogu se hvaliti vama, ali samo kada se to dobro odražava na njih. Vole da ih hvale, ali će samo pokazivati pažnju kada tu ima nečega za njih. Imaju veoma malo interesovanja u pronalaženju vašeg pravog lica. Umesto toga povezuju se sa vama na materijalistički način.

Očevi koji se takmiče – su vas možda voleli kada ste bili mali, ali to se smanjuje kako odrastate i razvijate smisao za stvari koje volite ili ne. Toliko im je važno da budu moćni da vas nikada neće pustiti da pobedite u nečemu, bez obzira na godine. Ako uradite nešto bolje u odnosu na njih mogu postati gadni i kritikovati sve kod vas.

Besni očevi – imaju vatreno agresivan temperament i gube se i na najmanju sitnicu. Ta reakcija može biti preterana ili može doći iznenada. Šta god da je razlog, bes odraslog čoveka može biti zastrašujuć. Čini se da malo toga možete učiniti da ublažite njihovu narav. Umesto toga osećate se inhibirano i povučeno i uvek ste na oprezu.

Preterano submisivni očevi – Dolaze u dve vrste.
1. Oni koji ostavljaju svaku odluku na vašoj majci, koju nikada neće izazvati. Niti će ikada stati na vašu stranu. Ako je vaša majka takođe teška možete se osećati da vas niko ne razume ili ne podržava.

2. Oni koji napuštaju dom, u potpunosti započinju iznova život, slažu se sa svim što njihov novi partner želi i odbacuju sve veze sa prošlošću, uključujući i sopstvenu decu. Njihovo zanemarivanje potpuna je izdaja.

Grozan roditelj najverovatnije će reći:

 • Ti nikada nećeš ništa postići.
 • Zbog tvog ponašanja dobiću nervni slom – da li je to ono što želiš?
 • Ti to radiš da bi me ubio/la.
 • Voleo/la bih da se nikada nisi ni rodio/la.
 • Dok god ja plaćam račune, radićeš kako ja kažem.
 • Isključiću te iz testamenta.
 • Šta misliš na šta ličiš sa tom frizurom/cipelama/majicom/šminkom? Tako nećeš izaći.
 • Nije ni čudo što te prijatelji ne vole.
 • Nikada nisi uradio/la nešto da se ponosim.
 • Zašto me uvek nateraš da vičem?
 • Kako se usuđuješ.
 • X je sin/ćerka koju bi voleo/la da imam.
 • Nemoj se truditi da dobiješ tu nagradu/posao – nikada nećeš uspeti.
 • Svi misle da sam sjajan/na osim tebe.
 • Tako si srećan što imaš (skupo obrazovanje/dva letovanja svake godine i sl.). Ja nikada nisam imao/la takve šanse tokom detinjstva.
 • Nemoj da dramiš – to ne boli.
 •  Šta ti misliš ko si ti?
 • Ja znam šta je najbolje za tebe.
 • Zažalićeš što tako razgovaraš sa mnom.
 • Ne želim da slušam o tvojim problemima – treba da razmisliš malo o tome kroz šta sam ja prošao/la.
 • Znam tačno o čemu razmišljaš.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Myhorridparent

2 comments

Leave a Reply