Mit o smislu u delu K.G. Junga

Posted by

Aniela Jaffe bila je jungijanski analitičar koja je radila kao lična sekretarica Karla Junga u kasnim pedesetim godinama i koja je nastavila da pomaže autoru njegove autobiografije. Vreme koje je provela sa Jungom učinilo ju je jednim od glavnih autoriteta u jungijanskoj psihologiji. U svojoj knjizi Mit o smislu u delu K. G. Junga ona ispituje jednu od glavnih tema koja toliko prožima Jungov rad – pitanje smisla života.

Prema Jaffe, jedan od razloga Jungovog velikog interesovanja za životni smisao nalazio se u iskustvu psihijatra koji mu je jasno objasnio opasnosti besmislenog života. Kao što je Jung objasnio:

 “Psihoneuroza se u krajnjem slučaju mora shvatiti kao patnja duše koja nije otkrila svoj smisao.” – Karl Jung

A na sličan način Jung je napisao:

“otprilike trećina mojih slučajeva ne pati od bilo kakve klinički definisane neuroze, već od besmislenosti i besciljnosti njihovog života.” – Karl Jung

Tokom većeg dela ljudske istorije pitanje smisla je u velikoj meri zadovoljeno postojanjem mitova i religija koje su pružale pripovesti da bi objasnile svet i čovekovu ulogu u njemu. Dominantni smisao hrišćanstva na zapadu je vekovima bilo da pruži mit. Međutim, Jung je znao da je do 20. veka uticaj hrišćanstva bio u velikom padu već nekoliko vekova, a prateći uspon nauke ljudima je još više otežavao usvajanje mitova koji su pričali priče o natprirodnim bićima. Ali sa padom hrišćanstva nije porastao mit, a to je, po Jungu, bio razlog za sve veću rasprostranjenost osećaja besmisla na Zapadu.

U mitu o smislu, Jaffe ističe da iako je Jung bio svestan problema besmislenosti, nije verovao da je rešavanje nedostatka smisla jednostavan zadatak. Za Junga nije postojao objektivni ili univerzalno validan odgovor na pitanje o životnom smislu koji bi, ako se na nekoga prenese, mogao besmisleno postojanje pretvoriti u smisleno. Životni smisao treba otkrivati na subjektivnom ili ličnom nivou, ali ovaj „ručno izrađen čovekov“ smisao, tako reći, po Jungu bi se pokazao više nego adekvatnim.

Prilikom otkrivanja subjektivnog smisla nečijeg života stvara se mit, kao što Jaffe objašnjava:

 „Svaka izjava o smislu, bilo da se radi o hipotezi ili priznavanju vere, je mit…” – Mit o smislu, Aniela Jaffe

Stoga je od najveće važnosti da se pronađe mit po kome će se živeti, a knjiga Aniela Jaffe istražuje mit koji je Jung razvio kako bi pružio smisao sopstvenom životu. Ovaj mit Jaffe naziva mitom o svesti, dok piše:

„Jungov mit o smislu je mit o svesti. Metafizički zadatak čoveka nalazi se u neprekidnom širenju svesti uopšte … ” – Mit o smislu, Aniela Jaffe

Čitanjem knjige Mit o smislu pojedinac će naučiti detalje Jungovog mita o svesti i kako takav mit može pomoći onima u modernom svetu koje muči nedostatak smisla i egzistencijalna neizvesnost. U tom procesu čitalac će se takođe susresti sa sjajnim objašnjenjima mnogih Jungovih najvažnijih ideja, kao što su kolektivno nesvesno, arhetipovi i proces individuacije. Iz tog razloga, Mit o smislu vredan je kako za one koji su upoznati sa Jungovim idejama, tako i za one kojima je jungijanska psihologiji novina, ali koji su zainteresovani za pitanje o smislu života.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Academyofideas

Leave a Reply