Sve će doći na svoje mesto

Posted by

Koliko preterano brinemo? Kada pa ne razmišljamo kakvi ćemo biti na novom poslu, kako će kada vreme za to dođe našem detetu ići u školi , ili kako stvari idu u našem braku? Koliko često kasnimo na neki događaj, izvlačeći katastrofične zaključke, samo da bi otkrili da, na kraju, sve dođe na svoje mesto na mnogo jednostavniji način od onog koji smo očekivali?

Ponekad um razmišlja mnogo brže nego što bismo želeli. Ono što je potrebno da uradimo je da usvojimo ideju sporijeg načina života u sopstvene načine razmišljanja kako bismo ostali više u sadašnjem trenutku unutar sopstvenih užurbanih, stresnih života.

Prestanite toliko da razmišljate! Na kraju, sve se sredi i sve će doći na svoje mesto. Kao što stara izreka kaže, “Sve se može popraviti, osim smrti.” Pa dopustite umu da odmori malo i ne pokušavajte mentalno da gurate vreme kada je sve što treba da uradimo da isto pustimo da odradi svoj posao. Ukoliko odlučimo da vidimo stvari drugačijim svetlom, onda ćemo definitivno biti sposobni da ih razrešimo na kraju.

Možda ste nezaposleni, sami i ništa vam ne ide kako treba kod kuće. Ako ste izgubili posao, ljubav, stabilnost – drugim rečima, vaš “kompas” – ne brinite. Kompas života pomoći će vam da pronađete put ponovo. Sve će doći na svoje mesto. Posle oluje dolazi sunce.

Život je kao reka. Ponekad smo na vrhu, gledajući u planine sa snagom i entuzijazmom, bez saznanja kakav nas put čeka. Ponekad, moramo da prođemo delove pune kamenja i drugih prepreka. Ponekad, uradili smo sve i došli do mora, samo da bi započeli drugačiji i neizvesniji put ponovo.

Uvek punimo sebe brigama od kojih su mnoge nepotrebne. Te brige prouzrokovane su situacijama anksioznosti i stresa i loše su za oba – i za telo i za um. Hajde da ne brinemo; reka pronalazi svoj put malo po malo, bez svesnog razmišljanja.

Neko koga poznajem bio je ozbiljno bolestan i blizu smrti nakon iznenadne bolesti. Bila je mlada i zdrava osoba, ali zbog nepredvidive prirode života, ono što je trebalo da bude najsrećniji događaj njenog života pretvorio se, za nekoliko dana, u realan košmar za nju i njene voljene osobe.

U tom trenutku sam shvatila, da smo je izgubili, to bi bila istinska tragedija i ti trenuci su jedini trenuci u kojima bi trebali istinski da brinemo. Sve ostalo, naše dnevne brige i strahovi, doći će na svoje mesto… nalik slagalici čiju sliku otkrivamo deo po deo. Svi imamo lične slagalice i trebali bi da se sa njima suočavamo smireno i polako.

Od sada, mislim da bi svi trebali da se opuštamo pomalo u svakodnevnim životima. Ako propustimo autobus, samo ćemo zakasniti; ako ručak ne bude spreman tačno u 14h onda će biti spreman u 14:30h; ako je banka zatvorena, doći ćemo ponovo sutra; ako pogrešimo na poslu, nadoknadićemo to sutradan; ako imamo nesporazum sa nekim, možda sutra možemo drugačije da postupimo ili da se bar ophodimo jedni prema drugima sa poštovanjem.

Ali nećemo dozvoliti da naš jastuk bude društvo naše bede, da nas podseća u našim snovima na brige i strahove koji su nas već preplavljivali tokom dana… zato što će sve doći na svoje mesto.

Prevod: Psiho ćoše

Izvor: Exploringyourmind

Leave a Reply