VIDEO

PSIHOLOGIJA 

Može biti veoma teško objasniti depresiju našim najbližima, zato što se istovremeno borimo da razumemo sami sebe. U daljem nastavku teksta možete naći nekoliko video klipova koji objašnjavaju depresiju do detalja, pružaju pogled ka unutra i ka razumevanju ove bolesti. Oni nas takođe uveravaju da mi radimo najbolje što možemo i da je to sve što bilo ko može da traži od nas, uključujući i nas same.

Ukoliko želite da izaberete srpski prevod za klip, to možete učini tako što ćete kliknuti na youtube video klipu polje Settings – Subtitles i tu birate željeni prevod.

1. ŠTA JE DEPRESIJA? – HELEN M. FARRELL

 

Depresija je vodeći uzrok lošeg zdravstvenog stanja i radne nesposobnosti u svetu; u Americi, blizu 10% odraslih bori se sa ovom bolešću. Ali baš zato što je to psihička bolest, može biti mnogo teže razumeti je od , recimo, visokog holesterola. Helen M. Farrell ispituje simptome i lečenje depresije i daje neke od saveta kako možete pomoći prijatelju koji boluje od depresije.

2. ZAŠTO TREBA DA PRIČAMO O DEPRESIJI – KEVIN BREEL

Kevin Breel nije ličio na depresivnog klinca: kapiten tima, na svakoj zabavi, zabavan i samopouzdan. Ali on u videu priča priču o noći kada je shvatio da – da bi spasio svoj život – on je trebao da kaže četiri jednostavne reči.

3. IMAO SAM CRNOG PSA, NJEGOVO IME JE DEPRESIJA – SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

Ono što je loše je da depresija može biti zastrašujuće, bolno stanje. Milioni ljudi širom sveta žive sa depresijom. Mnogi od ovih individualaca i njihovih porodica plaše se da pričaju o svojim borbama i ne znaju kome da se obrate za pomoć. Međutim, depresija se može i lečiti i sprečiti. Prepoznavanje depresije i traženje pomoći prvi su i najbitniji koraci ka oporavku.

4. NAUKA O DEPRESIJI – ASAPSCIENCE

Šta se događa unutar depresivne osobe?

5. “OBJAŠNJENJE DEPRESIJE MOJOJ MAJCI” – SABRINA BENAIM

6. BRENE BRAUN O EMPATIJI

Koji je najbolji način da ublažimo nečiji bol i patnju? U ovom predivnom animiranom filmu dr Brena Braun podseća nas da mi možemo samo da stvorimo istinsku empatičnu vezu ako smo dovoljno hrabri da stvarno dođemo u kontakt sa sopstvenom ranjivošću.

7. Kako pobediti depresiju? | 3 tehnike

Šta je depresija? Kako nastaje i kako se sa njom izboriti? Depresija nije samo jedan oblik psihičke bolesti koji nam se jednostavno dogodi. Ona zapravo predstavlja reakciju našeg tela na našu okolinu, koja se menja munjevitom brzinom. U ovom animiranom video, pokazaćemo vam koji su uzroci nastajanja depresije i kako da je se rešite.

8. Svedočanstvo o desetogodišnjoj borbi s depresijom

9. Ana (30) iz Zagreba: ‘Borba s depresijom me dovela do ruba’

Depresija nije moda. O njoj kažu da boli jače od drugih telesnih bolesti. Blogerka Ana Kolar godinama se bori s depresijom. Ističe kako to nije mana u karakteru, a ako znate osobu koja se bori s njom, saslušajte je…


11. ReMoved

Kratak film ReMoved snimljen je sa željom da služi za podizanje svesti, ohrabrivanje i da će biti od koristi pri informisanju hraniteljskih porodica. ReMoved prati emocionalnu priču očima devojčice, koja je oduzeta roditeljima i smeštena u hraniteljsku porodicu.


FILOZOFIJA

1. Filozofija i … Karl Gustav Jung

Emisija je posvećena osnivaču analitičke psihologije Karlu Gustavu Jungu. Prekretnica u njegovom životu bila je poznanstvo sa Sigmundom Frojdom. Veliko prijateljstvo završilo se posle 13 godina plodonosnog druženja. Jung je osnovao svoj novi pravac zamerivši, između ostalog, Frojdu da je previše psihoanalizu bazirao na seksualnosti. Karl Gustav Jung razvija pojam kolektivnog nesvesnog koji ima ogromnu ulogu u razvoju ličnosti, a njegova tumačenja ostaju izuzetno aktuelna i danas. Emisija nam pruža odgovore kako se izboriti sa problemima, šta nam donosi Jungova misao i koje su njegove poruke koje i savremenom čoveku pružaju odgovore. Gost emisije je prof. dr Žarko Trebješanin.